Džihadska grupa Hurasu Din je objavila film o njenoj prvoj operaciji u sirijskoj pokrajni Rakka izvršenoj 1. Januara 2021. godine, a koja je ciljala rusku bazu u regiji Tel Semn.

U filmu su prikazane scene obuke u kampu za operacije iza neprijateljskih linija a zatim i oporuke izvršioca operacija kojih je bilo 5, od kojih je jedan izvršio glavnu akciju, a ostali su bili ingimasi borci koji su ušli u bazu i borili se protiv ruskih vojnika do smrti.

Operativci Hurasu Dina su pred operaciju uspjeli prići bazi te je detaljno izvidjeti kao što su uspjeli snimiti dio operacije što je prikazano u filmu, što ukazuje na postojanje drugih ćelija Hurasu Dina u Rakki.

Pored samih scena operacije i pripreme za nju, film je ispunjen obraćanjima istaknutih svjetskih i lokalnih vođa El-Kaide u kojima pozivaju na slične operacije protiv okupatora.

Nakon prolaska mjesec dana od izvršenja operacije, ruska vojska se još nije nikako oglasila povodom operacije niti iznijela detalje o svojim gubitcima, slijedeći svoju staru taktiku potpunog prikrivanja gubitaka kojom se koristila tokom rata na Kavkazu u strahu od narodnog pritiska.

Ummet Press