Sirija: Hurrasu-Din izveo napad na rusku vojnu bazu kod Rakke

710

Ćelija sirijske džihadske jedinice Hurrasu-Din (HaD) izvela je ingimasi napad na rusku vojnu bazu u mjestu Tall as-Samn u pokrajini Rakka.

Vozilo koje je eksplodiralo na ulazu u bazu pratila je pucnjava. Nekoliko ruskih vojnika je povrijeđeno, i pričinjena je određena materijalna šteta.

To je prvi napad Hurrasu-Dina izvan sjeverozapadne Sirije. Vrijeme je presudno, jedinica nastoji iskoristiti sigurnosni haos u Rakki koji vlada zbog bitke koja se nazire za grad Ajn Issa između sirijskih pobunjenika i Kurda.

Napad je izveden nakon četiri uzastopne izjave osnivača i starijeg vjerskog vođu jedinice Samija el-Urejdija koji je svojim borcima dao upute da budu nepokolevljivi na “pravom putu džihada”.

Dogovor s Tahriru-Šamom (HTŠ) koji je zamrznuo djelovanje jedinice u Idlibu mogao bi također objasniti odluku Hurrasa da djeluje van Idliba.

Priroda napada (ingimasi) ne čudi za HaD jer jedinica uglavnom želi nanijeti gubitke neprijatelju bez uspostavljanja teritorijalne kontrole.

Također, napad se može shvatiti i kao pokušaj HaD-a da dokaže svoju važnost usred međunarodnih i lokalnih napora da se on eliminira.

UMMETPRESS