Sirijske pobunjeničke odnosno islamske snage potisnute su iz najmanje 10 sela na jugoistoku pokrajine Idlib uslijed masivne ofanzive režimskih snaga, objavili su aktivisti.

Assadov režim ojačan šiijskim milicijama ostvario je relativno brz kopneni napredak nakon vojne kampanje ruske vojske koja je mjesecima bombardovala infrastrukturu i odbrambene položaje pobunjenika.

“Teško granatiranje koje cilja regiju Idliba uvod je u “Veliku bitku za Idlib”, objavile su novine Al-Watan povezane s Assadovim režimom, citirajući vojne izvore i dodajući da su vojna pojačanja režima stigla u regiju s ciljem pokretanja operacije.

Prema novinama, cilj operacije je zauzimanje međunarodne ceste koja povezuje pokrajine Hama i Halep a koja prolazi kroz Idlib.

Jedan pripadnik HTŠ-a jutros je izveo ”šehidsku akciju” u selu Al-Rafa uslijed čega je stradalo gotovo 30 Assadovih militanata, dok je NLF uspio eliminirati veću neprijateljsku skupinu na frontu Heraki te uništiti top 57mm u selu Abu Habab.

 

Tahriru-Šam (HTŠ) i Džebhetu-Watanija (NLF) brane ovaj dio pokrajine i pripremaju protuofanzivu koja bi trebala uslijediti nakon dolaska kontigenta od 2.000 boraca opozicijske Treće Legije iz Sjevernog Halepa.

Kako god, očigledno je kako opozicijske snage imaju problem manjka ljudstva te da je ruska zračna kampanja u proteklom periodu urodila plodom.

S druge strane, opozicijski pukovnik Ahmed Hamadeh rekao je da zapravo Assadove i ruske milicije pate od manjka ljudstva zbog čega u borbe upuštaju neučinkovite pripadnike koji imaju nizak moral što često dovodi do njihovog povlačenja. Hamadeh je uvjeren da će svi položaji uskoro biti vraćeni kvalitetnom protuofanzivom.

Turske patrole i promatračke tačke ponovno su se pokazale kao beskorisne i neučinkovite, a najmanje 25.000 izbjeglica već je stiglo na tursko-sirijsku granicu.

Regija Idlib je uz dijelove Latakije, Halepa i Hame posljednje uporište snaga koje predstavljaju sirijsko sunnijsko stanovništvo te zbog toga pružanje otpora režimskim napadima nije upitno.

Ummet Press