Naoružane bespilotne letjelice koje pripadaju SAD-u gađale su motocikl na putu Karminas-Idlib u noći 27. juna (klikni OVDJE).

Potvrđujući napad u saopćenju Centralne komande SAD-a (CENTCOM), navodi se da je meta napada bio pripadnik grupe Hurrasu-Din.

CENTCOM je tvrdio da je u napadu ubijen Ebu Hamza al-Jemeni, jedan od vođa Hurrasu-Dina.

Međutim, pojavile su se informacije da bi ime koji je izgubio život u američkom napadu moglo biti druga osoba.

Neki lokalni izvori su istakli da informacije koje govore da je Ebu Hamza al-Jemeni izgubio život u napadu ne odražavaju istinu, a turski portal Mepa News objavio je izvještaj u kojem stoji da je Ebu Hamza u septembru prošle godine već preživio ovakav napad te da je u posljednjem napadu zapravo najvjerovatnije ubijen Ebu Hazaa al-Deiri, također jedan od vojnih vođa Hurrasu-Dina.

Ebu Hazaa al-Deiri

Portal navodi da se Ebu Hazaa, džihadska ličnost iz Deir ez-Zora, dugo borio u Siriji i pridružio ovoj grupi nakon njenog formiranja.

I dok se navodi da je motocikl koji je bio meta napada SAD gađan sa dvije rakete i da je tijelo u potpunosti izgorjelo, nezavisni izvori ističu da tijelo iz tog razloga nije moglo biti identificirano.

Iako još uvijek postoje različite informacije o incidentu, naglašava se da je veća mogućnost da je ubijen Ebu Hazaa al-Deiri te da je Ebu Hamza al-Jemeni izbjegao napad.

Mepa News/Ummet Press