Sirija: Dževlani prvi put na sastanku vlade u Idlibu, razgovarano o poskupljenjima i krizi u Turskoj

Kako bi se fokusirao na odbranu regije, džihadski savez Tahriru-Šam je za civilne poslove uspostavio Vladu spasa koja uspješno obezbjeđuje djelovanje institucija, ali sada nailazi na poteškoće zbog životnih poskupljenja i krize koja je posljedica pada turske lire nakon najave turskog predsjednika Erdogana da će Turska smanjiti i ukinuti kamate.

Vođa delegacije Tahriru-Šama (HTŠ) Ebu Muhammed el-Dževlani sastao se sa zvaničnicima Vlade spasa sa sjedištem u Idlibu kako bi razgovarali o borbi s posljedicama pada lire i ekonomske krize u Turskoj koja je također snažno pogodila sjevernu Siriju.

Dževlani je danas na hitnom sastanku s Generalnim vijećem Šure najavio da će vlast u Idlibu subvencionirati javne pekare, što će rezultirati smanjenjem cijene hljeba za 40%.

“Postoje strateški planovi na kojima radimo dvije godine kako bismo se suočili s pitanjem sigurnosti hrane, a postoje i hitna rješenja, ali ne bismo se trebali zadovoljiti samo s tim”, rekao je Dževlani.

”Reorganizirali smo resurse institucija u našim područjima i uspjeli smo osigurati iznos novca koji će biti dodijeljen za pokrivanje troškova hljeba, počevši od sutra ujutro. Hljeb će se subvencionirati u oslobođenim područjima u iznosu od oko 3 miliona dolara, gdje će težina vreće hljeba dostići 600 grama, u vrijednosti od 2,5 turskih lira”, izjavio je Dževlani.

On je također rekao kako će vlast podržati obrazovni sistem i poljoprivredu: ”Strateško djelovanje je kroz očuvanje ljudskih resursa i podršku školama i univerzitetima. Bez obrazovanih i učinkovitih ljudskih resursa, ekonomija ne može napredovati. Razvoj privrede kroz industriju je paralelan sa očuvanjem i razvojem poljoprivrede, a ne na njenu štetu, jer je poljoprivreda okosnica ekonomije naših oslobođenih područja. Proveli smo opsežna istraživanja na obradivim površinama kako bismo povećali proizvodnju pšenice, ne zanemarujući druge usjeve”.

“U područjima Idliba ima 150.000 hektara njiva, ali ih nije moguće sve obrađivati pšenicom. Od toga je 50.000 hektara za proizvodnju pšenice. Uspjeli smo zasaditi 2/3 pšenice..”, dodao je Dževlani.

Ummet Press

Komentariši