12 C
Sarajevo
Petak, 30 Septembra, 2022

Sirija: Divizija Mahera al-Assada predvodi regrutaciju plaćenika za ukrajinsko ratište

Četvrta divizija vojske sirijskog režima, predvođena Maherom al-Asadom, bratom Bašara al-Asada, preuzela je odgovornosti i obaveze oko regrutacije sirijskih plaćenika-dobrovoljaca namijenjenih za rat u Ukrajini na strani Rusije.

Maher al-Assad je najbliži ruski saveznik unutar sirijskog režima, stoji u izvještaju sirijskog portala Al-Dorar Al-Šamija.

Libanski list Al-Modon navodi da je divizija objavila oglas za popis dobrovoljaca koji bi da se bore u Ukrajinu, u zamjenu za visoke plate, pritom koristeći njihovu tešku životnu situaciju.

Divizija je dodala da je osnovala zatvorenu grupu na Fejsbuku, i ponudila isplatu od tri hiljade američkih dolara za svakog volontera, po šestomjesečnom ugovoru, pod uslovom da oni koji se žele registrovati imaju vojnog iskustva.

U sličnom kontekstu, novine “Al-Sharq al-Awsat” citirale su sirijske izvore za ljudska prava u kojima se navodi da je više od 40 hiljada mladih registrovalo svoja imena kako bi se borili u Ukrajini.

Novine ističu da su Rusi ponudili velika finansijska primanja i privilegije svakom plaćeniku koji bi se borio u Ukrajini, ali su napomenule da niko od dobrovoljaca do sada nije napustio Siriju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je prije nekoliko dana potvrdio da će njegova zemlja dočekati strane dobrovoljce koji su voljni da se bore zajedno s njegovim snagama u Ukrajini, kao odgovor na regrutaciju evropskih dobrovoljaca od strane Ukrajine.

Al-Dorar/Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes