Sirijski pobunjenici prije nekoliko izgubili su kontrolu nad Maraat al-Nu'manom, najvećim gradom južnog Idliba.

Snage sirijskog režima podržane ruskom vojskom velikom brzinom su zauzele grad i krenule prema gradu Sarakibu a glavna bitka trebala bi se odviti u zapadnom i južnom Halepu.

Prema prognozama, borbe za zapadni Halep trebale bi biti popraćene borbama za grad Džisru-Šhughur na jugozapadu Idliba. Plan režima je jasan – staviti pod kontrolu dionice autoceste Halep-Damask i Halep-Latakija.

Gubitak Maraat al-Nu'mana pokazao je da pobunjenici nemaju kapaciteta za veće bitke, posebno zbog toga što je Turska većinu Slobodne sirijske vojske rasporedila na front protiv SDF-a u pokrajini Rakka a od nedavno i u Libiju. Ratoborna turkmenska brigada el-Muatesim iz Halepa sada se službeno nalazi u Tripoliju gdje pomaže milicijama saveza ”Libijska zora”.

Zbog bojazni da neće moći sačuvati liniju istočno od grada Takkada u zapadnom Halepu Tahriru-Šam održao je sastanak s nekadašnjim rivalom – brigadom Nuruddin-Zenki. Sastanak je rezultirao dogovorom da se Zenki vrati na teritorije istočno od Takkada.

Prisjećanja radi, dio brigade Nuruddin-Zenki povukao se u Afrin nakon posljednjeg sukoba s HTŠ-om a ostatak je ušao u redove grupe Fejleku-Šam.

Ummet Press