Sirija: Bivši pripadnici Slobodne sirijske vojske zauzeli grad Tafas

Bivši pripadnici Slobodne sirijske vojske napali su nekoliko punktova snaga Assadovog režima u gradovima Gharja, Tafas, El-Sanamajn i Nawa u južnoj pokrajini Der'a.

Lokalni izvori govore da je zarobljen veći broj Assadovih vojnika, kao i da pobunjenici sada potpuno kontroliraju grad Tafas.

Pobuna je uslijedila nakon što je 4. režimska Divizija upala u Tafas u kojem dominiraju bivši pobunjenici iz Brigade Muatesim Billah pod zapovjedništvom Ebu Muršida El-Bardana.

Tokom jutrošnje racije, Assadovi vojnici tenkovskom granatom pogodili su školu, nakon čega su pobunjenici odgovorili ubistvom nekoliko vojnika.

Režimske snage sada se nalaze na periferiji grada i traže da se pobunjenici evakuiraju u Idlib, a Rusija je zaprijetila izvođenjem zračnih napada ukoliko dogovor o smirivanju tenzija ne bude postignut.

Prisjećanja radi, Slobodna sirijska vojska pristala je na kapitulaciju u pokrajini Der'a tokom ofanzive sirijskog težina 2018.godine, pod uslovom da zadrže nadzor nad nekim gradovima.

Od oko 30.000 boraca koliko su ih pobunjenici imali u Der'i, samo 4,300 ih je odlučilo preći u Idlib i tu nastaviti borbu.

Ummet Press

Komentariši