17 C
Sarajevo
Četvrtak, 4 Avgusta, 2022

Sirija: Bespilotnom letjelicom ubijen viši vođa Hurrasu-Dina

Viši komandant sirijske organizacije Hurrasu Din, Ebu Hamza al-Jemeni, ubijen je u napadu bespilotne letjelice američke vojske, objavila je američka vojska.

Ebu Hamza al-Jemeni gađan je u ponedjeljak u 23 sata s dva projektila dok se kretao cestom Kaminas-Idlib na motociklu, rekli su lokalni izvori.

Ljudi su stigli na mjesto eksplozije i zatekli spaljen motocikl i tijelo Ebu Hamze koje je potom prebačeno u odjel za forenziku u gradu Idlibu.

U ponedjeljak popodne, turski novinar Abdusamed Dagul objavio je fotografiju američkog drona MQ9 tvrdeći kako već više od 24 sata tri takve letjelice nadlijeću regiju Idliba.

Ebu Hamza al-Jemeni bio je vodeći zapovjednik sirijske džihadske grupe Džundul-Aksa te mu se pripisuje osvajanje Mastume 2015. godine. Gašenjem grupe postao je rukovodeći član novoformiranog Hurrasu-Dina koji se smatra službenim vojnim krilom Al Kaide u Siriji.

Iako Hurrasu Din već duže vremena miruje i zbog direktiva Tahriru-Šama ne kontrolira dodirne tačke fronta s sirijskim režimom, Sjedinjene Američke Države i dalje vide veliku prijetnju u ovoj organizaciji. Amerika u posljednje vrijeme posvećuje veliki dio svojih napora gađanju viših članova Hurrasu-Dina u Siriji, doslovno ih “ubijajući jednog po jednog”.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes