Ebu Bekr el-Bagdadi, dugogodišnji vođa i osnivač haridžijske organizacije IDIŠ, u subotu nakon ponoći je lociran i ubijen u selu Bariša na sjeveru pokrajine Idlib, nedaleko od granice s Turskom.

Operaciju je predvodila američka CIA-a uz pomoć turske i iračke obavještajne službe. Izvori navode da je 6 vojnih helikoptera i nekoliko borbenih aviona poletjelo iz iračkog Erbila i bombardovalo područje gdje se nalazio Bagdadi. U operaciji je poginio i Ebu Sa'id el-Iraki, drugi čovjek IDIŠ-a.

Postoje ukupno tri verzije priče o tome šta je Bagdadi radio u Bariši.

Prema prvoj verziji, Bagdadi je prije 48 sati stigao iz Iraka u pomenuto selo preko teritorije koju kontrolišu Kurdi (YPG) kako bi pregovarao s zapovjednicima organizacije Hurasu-Din koja se smatra vojnim krilom Al-Kaide u Siriji. Nagađa se kako je Hurasu-Din tražio od Bagdadija da se povuče i da im prepusti ono što je ostalo od IDIŠ-a.

U drugoj verziji priče Bagdadi je pokušavao porodicu izvesti iz Sirije u Tursku, a izdan je od strane svog zeta koji mu je ustupio sklonište u Bariši a potom informacije podijelio s iračkom obavještajnom službom. Prema toj verziji, pripadnici specijalne jedinice CIA-e željeli su Bagdadija živog ali se on odbio predati te se raznio eksplozivnim prslukom.

Prema trećoj i najtačnijoj verziji, Bagdadi se u Bariši nalazio još od bitke za Ukajribat kada je ostavio enklavu Assadovom režimu i otišao da napadne Tahriru-Šam na istoku Hame, što pojašnjava zašto su IDIŠ-ove ćelije u Idlibu bile toliko aktivne zadnje dvije godine. Bagdadi je navodno ubijen kada je bio na sastanku s operativcima ćelija koje su djelovale u pokrajini, a koje su ga navodno odale strancima.

Dva iračka obavještajna izvora i dva iranska dužnosnika kazala su da su iz Sirije dobila potvrdu da je Baghdadi ubijen.

Zapovjednik jedne od opozicijskih skupina u Idlibu, na sjeverozapadu Sirije, kazao je da je Bagdadi vjerovatno ubijen u napadu u subotu nakon ponoći, koji je uključio helikoptere i borbene avione te nakon toga djelovanje kopnenih snaga u selu Brisha, u blizini turske granice.

Trump je na Twitteru napisao: “Upravo se dogodilo nešto veoma veliko”, a indikativno je da je to napisao baš u trenucima kada su mediji objavili vijest o operaciji u Siriji.

Mediji su i ranije u više navrata javljali da je ubijen u operacijama u Iraku i Siriji, ali nikada do sada to nije bilo zvanično potvrđeno.

Sigurnosni odjel sirijskog džihadskog saveza Tahriru-Šam također je imao informacije da je Bagdadi pristigao u pokrajinu zbog čega su ga danima tražili i namjeravali uhititi.

Aktivist Wasem Muhammed dobio je potvrdu od Tahriru-Šama da je u zračnim udarima ubijen Bagdadi zajedno s njegovim zamjenikom.

Sama činjenica da je Bagdadi ubijen u Idlibu, pokrajini u kojoj živi gotovo 4 miliona Sirijaca, mogla bi biti povod za neke nove vojne operacije.

Detaljnije informacije o čitavom događaju će vjerovatno uskoro biti objavljene.

Ummet Press