10.5 C
Sarajevo
Petak, 26 Novembra, 2021

Sirija: Assadova vojska ubila još pet turskih vojnika, pobunjenici pripremaju veliku ofanzivu na Sarakib

Pet turskih vojnika vojnika je ubijeno, a još najmanje pet ranjeno u raketnom napadu Assadove vojske na sirijsku zračnu bazu Taftanaz u Idlibu, svega nekoliko dana nakon što je ubila šest turskih vojnika kod Sarakiba.

Sirijski pobunjenici sinoć su od Turske dobili vojnu pomoć od nekoliko kamiona natovarenih projektilima TOW te veći broj oklopnih APC vozila. Oružje je dobio NLF.

Kako izvještavaju aktivisti i ratni posmatrači, obzirom da je sirijski režim prekršio dogovor između Rusije i Turske odnosno nastavio je grabiti teritoriju zapadno prema Idlibu, Turska je informirala sirijske pobunjenike da se pripreme na širu protuofanzivu čiji cilj je ponovno preuzimanje Sarakiba, Nejraba i područja El-Eiss u južnom Halepu.

Prema medijima, razgovor turske i ruske delegacije koji se prije nekoliko trenutaka dogodio u Ankari nije dao rezultate budući da je Rusija odbila zahtjeve Turske da se Assadove šiijske snage povuku sa istoka Idliba.

Trenutno, intenzivne borbe vode se u mjestu Kafr Haleb a front Džebhetu-Watanija (NLF) i savez Tahriru-Šam (HTŠ), ojačani pro-turskom Nacionalnom Armijom (NA), spremaju se objaviti ofanzivu na Sarakib.

Suhejl el-Hamud, najbolji pobunjenički lovac na tenkove, danas je iz Afrina došao u Idlib te će rukovoditi protuoklopnom jedinicom.

Uskoro više…

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes