22 C
Sarajevo
Subota, 1 Oktobra, 2022

Sirija: Assadova vojska ponovo bombardirala Idlib, pobunjenici odgovorili granatiranjem

Svega tri dana nakon što je sirijski režim obznanio primirje odnosno okončanje vojne ofanzive na regiju Idlib, područja na jugu pokrajine ponovno su bombardovana, posebice gradovi Han-Šejhun, Kafr Zita i Latamina koji su pretpjeli najveća razaranja.

Pobunjeničke snage, prvenstveno Tahriru-Šam i front Džebhetu-Watanija, kao što su i obećali u zadnjem saopštenju, odgovorili su granatiranjem zračne baze u Hami gdje se nalaze ruske postrojbe.

Aktivisti bliski sirijskoj Opoziciji sugeriraju kako je ovo bila klasična predstava za javnost tokom koje je režim pokušao obmanuti svijet ali i pobunjenike da povuku teško naoružanje s linije, a kada je vidio da pobunjenici to ne namjeravaju učiniti nastavio je s napadima.

Također, postoje i oni koji smatraju kako sirijski režim novim napadima želi zadržati fokus Turske na Idlibu budući da Turska užurbano priprema vojnu operaciju usmjerenu protiv kurdskih seperatista istočno od Eufrata.

U regiji Idliba žive oko tri miliona ljudi, a gotovo polovinu čine raseljeni iz drugih dijelova ratom poharane države. Mudžahidske grupe koje kontrolišu regiju tokom prethodna tri mjeseca pokazale su da su, kada uđu pod jedinstven lanac komande, dorasle čak i ruskoj vojsci čije elitne postrojbe su doživjele fatalne neuspjehe na frontu u sjeverozapadnoj Hami i Kabani u Latakiji.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes