Tri mjeseca nakon ”odlučujuće ofanzive na Idlib” vojska sirijskog režima prihvatila je dogovor o smanjenju tenzija i to nakon uspješne pobunjeničke kontraoperacije kojom je oslobođen grad Hasraja i više obližnjih sela na zapadu Hame.

Dogovor su inicirali Rusija – kao sponzor sirijskog režima, i Turska – kao sponzor Slobodne sirijske vojske te on predviđa zaustavljanje sirijsko-ruskih kopnenih i zračnih udara na Idlib oko kojeg će patrolirati turska vojska.

Džihadski savez Tahriru-Šam (HTŠ) i pobunjenički front Džebhetu-Watanija (NLF) koji su bili glavna okosnica otpora neprijateljskoj ofanzivi objavili su slično saopštenje u kojem su objasnili kako će, budući da su ionako u defanzivi, poštovati primirje, ali i da se neće dvoumiti odgovoriti ukoliko režim bude granatirao ili bombardovao gradove Idliba.

”Nakon nesposobnosti da nastavi bitku režim je požurio da izjavi svoj pristanak na primirje i sačuva svoj ugled tvrdeći kako ćemo mi povući teško oružje 20 kilometara unutar regije. Miris bespomoćnosti i poraza kod neprijatelja se uveliko osjeća, a naša dužnost kao mudžahida jeste organizirati naše redove te se nastaviti trenirati i pripremati” rekao je Džabir Ali Baša, generalni zapovjednik pokreta Ahraru-Šam i viši lider u NLF-u.

Pristanak režima na primirje uslijedio je nakon više od tri mjeseca intenzivnih pokušaja prodora u Idlib koji su osujećeni zajedničkim djelovanjem svih džihadskih i opozicijskih snaga te se smatra svojevrsnom opozicijskom pobjedom budući da je time ozvaničen neuspjeh režimske ofanzive.

Tokom ofanzive na pokrajinu dlib i okolne oblasti koja traje od 30. aprila raseljeno je više od 400.000 ljudi, a ubijene i ranjene su hiljade.

Ummet Press