Sirija: Ahraru-Šam se reorganizira pod komandom bivšeg lidera

ahrar

Dva mjeseca nakon sporazumne predaje džihadskom savezu Tahriru-Šam, pokret Ahraru-Šam (Oslobodioci Šama) na čelu sa bivšim liderom Ebu Hasanom Sufanom se reorganizirao, okrenuo radu protiv sirijskog režima i otpočeo sa regrutacijom novih boraca.

Ebu Hassan Sufan, bivši vođa pokreta, danas se ponovno nalazi na čelu i ima snažan utjecaj na odluke koje pokret donosi.

Sufanov stav oko ostanka u Idlibu i odbijanja odlaska u Afrin niko nije mogao očekivati budući da je on 2018. godine ofanzivno krenuo na Tahriru-Šam i postigao značajne uspjehe u smislu preotimanja teritorija i širenja dominacije.

Na snimku kojeg je nedavno objavio Husam Selameh, jedan od viših zapovjednika Ahraru-Šama, vidi se grupa od oko 30 novih regruta koji završavaju obuku u vojnom kampu negdje u okolini Arihe.

Prema izvještajima, Ahraru-Šam je jako oslabljen i više ne posjeduje vlastitu teritoriju, no ipak se uspio održati na nogama, a na liniji protiv režima u Džebelu-Zaviji dominiraju Ahrarovi borci kojih ima do 5.000.

Ahraru-Šam sada je dio velike koalicije pobunjeničkih snaga koje se bore pod zastavom Nacionalnog oslobodilačkog fronta (NLF) kojim rukovode strukture grupe Fejleku-Šam koja je pak u dobrim odnosima sa vođama Tahriru-Šama.

Čini se kako ni Tahriru-Šam nije želio uništiti Ahraru-Šam jer nije bio u stanju da popuni vakum koji bi nastao preseljenjem Ahrarovih boraca u Afrin ili sjeverni Halep, jednostavno je namjeravao uvesti red u Idlibu i tu stratešku regiju staviti pod upravu ”Vlade spasa”.

Tahriru-Šam je uz primjenu sile i politike dobrim dijelom odstranio frakcionarstvo, ugasio poluautonomne skupine i objedinio većinu slobodnih teritorija. Sjeverozapadnom Sirijom sada upravlja ”Vlada spasa” koja se pojavljuje kao jedinstven islamski režim u zemlji, a određeni izvori izvijestili su kako se Tahriru-Šam u određenom trenutku namjerava integrirati u ”Vladu spasa” čime će postati njeno vojno krilo.

Ummet Press