Sirija: Ahraru-Šam pokrenuo ofanzivu protiv pro-turskih frakcija u Afrinu

Sirijski opozicioni pokret Ahraru-Šam, jedan od prvih uspostavljenih vojnih pokreta protiv sirijskog režima, poslao je masivna pojačanja iz Idliba u kanton Afrin nakon izravnog napada fronta Džebhetu-Šamija (Šamski front) na sjedišta Ahraru-Šama u selima zapadno od grada Al-Baba.

Početak eskalacije

Naime, eskalacija je započela u subotu kada je Šamski front, najsnažnija komponenta opozicione Nacionalne armije (SNA/FSA) koja ima podršku Turske, opkolio sela Ablah i Tel Batal a zatim upao u sjedišta Ahraru-Šama te pohapsio njegove pripadnike. Ahraru-Šam je bio iznenađen napadom te je pružio otpor, zbog čega je izgubio nekoliko boraca.

https://twitter.com/IdlibCalling/status/1538222880567197698

Iako je razlog eskalacije nepoznat, opozicioni aktivisti navode da tenzije traju već mjesecima. Ahraru-Šam nezadovoljan je sigurnosnom situacijom u sjevernom Halepu i Afrinu te optužuje jedinice Nacionalne armije za korupciju, trgovinu narkoticima s sirijskim režimom, odustajanje od borbenih aktivnosti protiv režima i SDF-a te odlazak na ratišta u Libiju i Azerbejdžan.

Stav Ahraru-Šama dijele i neki vodeći elementi manjih jedinica Nacionalne armije, poput Ebu Muhammeda Jassema (Ebu Amša) koji je vođa divizije Sulejman Šah. Ebu Amša se prošli mjesec sastao s rukovodstvom džihadskog saveza Tahriru-Šam u gradu Atma. Špekulira se da je Ebu Amša zatražio sigurnosnu podršku Tahriru-Šama, čemu se Nacionalna armija i Turska protive jer bi HTŠ došao u mogućnost da kontrolira Afrin i Al Bab na način da prisili ostale grupe na kapitulaciju kao što je učinio s grupama u Idlibu.

Tok sukoba

Kao što smo već naveli, Šamski front rano u sobotu napao je i oduzeo sela Ablah i Tel Batal od Ahraru-Šama te zarobio njegovog zapovjednika Ebu Dudžanu el-Kurdija, nakon čega Ahrar šalje veći vojni konvoj iz Idliba prema Afrinu. Kako izvještavaju aktivisti, konvoju su se kao rezultat dogovora priključili borci Tahriru-Šama.

FOTO: Borci Šamskog fronta u sjedištu Ahraru-Šama

https://twitter.com/wrongname46/status/1538253449845940229

Tahriru-Šam u ovom sporu podržava Ahraru-Šam te vidi interes i način da uđe u Afrin i Al Bab te ih uredi na način na koji je uređen Idlib – s šerijatskim sudovima, obavještajnom službom i visokom sigurnosnom zaštitom.

Ahraru-Šam se u subotu popodne uz podršku HTŠ-a bez gotovo ikakvog otpora probio u kanton Afrin, zauzeo prijelaz Al-Ghazawiya, gradove Džinderis i Deir Balut i još najmanje osam sela.

Videosnimci s terena pokazuju konvoj Ahraru-Šama u Džinderisu.

https://twitter.com/IdlibCalling/status/1538290770146381826

Opozicioni aktivisti podijelili su i videosnimak velikog okupljanja Šamskog fronta u gradu Afrinu zbog suprostavljanja borcima Ahraru-Šama. Prognozira se da će, ukoliko do nje dođe, Šamski front izgubiti Afrin jer se Fejleku-Šam, također komponenta Nacionalne armije, predao borcima Ahrara bez borbe, što znači da Šamski front nema podršku ni grupa koje su sastavne komponente vojnog saveza (SNA) kojim rukovodi.

https://twitter.com/IdlibCalling/status/1538301159353507842

 

Uskoro više..

Ummet Press

Komentariši