Sirija: Ahraru-Šam će u ime HTŠ-a nadzirati kanton Afrin

U subotu je počela realizacija sporazuma između rukovodstva Tahriru-Šama (HTŠ) i Treće legije Sirijske nacionalne vojske (SNA), a nakon što je HTŠ pokrenuo vojnu kampanju u regiji.

Iako se očekivao ostanak snaga HTŠ-a u kantonu Afrin iz kojeg je prije dva dana protjerao Treću legiju čiji borci su se povukli uz istočniji grad Azaz, rukovodstvo HTŠ-a je odlučilo upravu i sigurnost nad Azazom prepustiti grupi Ahraru-Šam s kojom imaju i više nego dobre odnose.

Na ovaj način će Idlib i Afrin biti povezani u svakom smislu, budući da Tahriru-Šam i Ahraru-Šam već sarađuju u Idlibu i čine operativnu sobu Fethul-Mubin.

Analitičari smatraju da je vođa Tahriru-Šama na ovaj način osigurao kontrolu Afrina bez da je uznemirio Tursku i doveo u pitanje ulazak humanitarne pomoći u Afrin.

“Nakon mirovnog sporazuma koji je zaključen, hvaljen neka je Svemogući Allah, između braće Tahriru-Šama i Treće legije, počeli smo preuzimati vojne položaje Tahriru-Šama u području Maslinove grančice (Afrin)”, rekao je Ebu Ubejde (Amer Alu-Šejh), vođa Ahraru-Šama.

Nezavisni alim Abdurezzak el-Mehdi koji nerijetko posreduje u unutarnjim sporovima je rekao:” Kad su izbili sukobi, mislio sam da će to biti krvave i dugotrajne bitke, a nije trebalo dva-tri dana da se dvije strane dogovore. To ukazuje na njihovu želju da se krv poštedi. Uvjeti sporazuma uključivali su jedinstvenu upravu nad svim oslobođenim područjima. To nam daje nadu da se riječ može spojiti i to je zadatak učenjaka”.

Korisnici društvenih medija i lokalni izvori podijelili su niz videosnimaka ulaska konvoja Ahraru-Šama u Afrin.

Bitno je napomenuti kako je sigurnost u Afrinu do sada bila u katastrofalnom stanju, a samim gradom su vladale frakcije Slobodne sirijske vojske (FSA/SNA) koje su se često sukobljavale. Također, ove frakcije nisu prihvatale autoritet Vlade spasa iz Idliba koju je uspostavio HTŠ te su postavili barikade zabranjujući putovanja u Idlib i obratno.

Ummet Press

Komentariši