muhadžiri
FOTO: Ilustracija

Više muhadžirskih jedinica i vojnih tijela koji aktivno operiraju u Siriji odnosno sudjeluju u borbi protiv Assadovog kriminalnog režima izdalo je zajednički proglas pod nazivom “Podrška i odanost Tahriru-Šamu“.

Proglas je došao nakon velike medijske kampanje protiv Tahriru-Šama koja je pokrenuta unutar ali i izvan Sirije, a njegova važnost je velika zbog lažnih tvrdnji da je većina muhadžira napustila Tahriru-Šam u svjetlu napredovanja težnji oko spajanja sa uglednom sirijskom opozicijskom grupom Fejleku-Šam.

This slideshow requires JavaScript.

Rezime:

Proglas je započeo sa zahvalom Allahu i donošenjem salavata na Poslanika s.a.w.s.

Prvenstveno je spomenuta uloga saveza Tahriru-Šam u uspostavi šerijata, zaštiti muslimana i nastavku džihada. Potpisnici i autori proglasa su ukazali na iskrenost i mudrost komande ovog saveza, što je kako tvrde bio razlog da se oko tog blagoslovljenog tijela okupi većina muhadžira i ensarija sirijske arene.

U proglasu su upozoreni svi oni koji pomišljaju da napadnu Tahriru-Šam, a zatim je upućena zahvala svim stanovnicima Šama uopćeno, a Tahriru-Šamu posebno zbog gostopprimstva i lijepog odnosa prema muhadžirima.

Također, spomenuto je da muhadžiri nemaju nikakvu vlast u Siriji nad ostalim muslimanima, već su isključivo tu kako bi ih pomogli u njihovoj borbi i uspostavljanju šerijatskog entiteta.

Na kraju, upućen je savjet iskrenima koji su van Sirije da ne nasjedaju u sve što čuju o pomenutom savezu te da istraže dobro ono što im dođe od sumnjivih vijesti.

Potpisnici proglasa:

 1. Turkistanska islamska Partija – ispred njih: Emir Ebu Omer Turkistani,
 2. Bataljon Tevhid vel Džihad – ispred njih: Emir Ebu Salah Uzbeki,
 3. Brigada Muhadžirin vel Ensar – ispred njih: Emir Ebu Muhammed Dagestani,
 4. Albanski bataljon – ispred njih: Emir Ebu Katade Albani (direktor vojne akademije Tahriru-Šama),
 5. Pokret sunnijskih muhadžira Irana – ispred njih: Emir Ebu Safija
 6. Saudijska mreža “Meali” – ispred njih: Član vijeća za fetve pri Tahriru-Šamu Muatesim Billah El-Medeni i Ebu Velid Kuvejti
 7. Maldivski bataljon – ispred njih: Emir Ebu Ejub Maldivi
 8. Marokanski Pokret Šamul-islam – ispred njih: Emir Ebu Džabir Magribi
  – Član šure i član vijeća za fetve: Šejh Ebu Feth Fergali
  – Vojni komadant Tahriru-Šama: Muhtar Turki
  – Šef odbrane Tahriru-Šama: Ebu Husejn Urduni
  – Vođa muhadžira Tahriru-Šama: Ebu Hadžir Tunisi
  – Kadija vojnog krila Tahriru-Šama: Ebu Abdurahman Zubejr Gazi

Važno je napomenuti kako je savez Hejjetu Tahriru-Šam (HTŠ) trenutno jedina realna pobunjenička sila koja se može suprotstaviti sirijskom režimu. Džihadsko tijelo koje je formirano početkom 2017. godine u stanju je mobilizirati preko 20.000 boraca ukoliko sirijski režim napadne regiju Idlib, navode mediji.

Grupe poznatije kao Liwaul-Haqq, Džejšus-Sunna, Džebhetun-Nusra, Edžnadu-Šam i Ketaib Ešidda čine jezgro saveza. U savezu kojeg predvodi komponenta Džebhetun-Nusra nalazi se veliki broj muhadžirskih jedinica što potvrđuje i najnoviji proglas.

Ummet Press