27 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 10 Maja, 2021

Šijski pobunjenici Husi napali najveće saudijsko naftno postrojenje

Jemenski šiijski pobunjenici Husi, koje finansira i naoružava Iran, s deset dronova napali su najveće saudijsko naftno postrojenje, na što je arapska koalicija odgovorila da će se suprotstaviti terorističkoj prijetnji svjetskoj energetskoj sigurnosti, prenose agencije, a javlja Hina.

“Obećavamo saudijskom režimu da će naše iduće operacije biti veće i bolnije”, rekao je glasnogovornik šijskog terorističkog pokreta, prenijela je televizija Al-Masirah.

Buqyaq, smješten 330 kilometara sjeveroistočno od saudijskog glavnog grada Rijada, je, prema Aramcu, kompaniji koja ga eksploatira, najveće postrojenje za preradu nafte na svijetu.

Saudijska privatna televizija Al Arabiya prenosi da nitko nije stradao u napadu, ali očito da je pričinjena veća materijalna šteta.

Zasigurno, sofisticiranu tehnologiju i obuku je Husima ustupio Iran koji je pod sankcijama i nije u mogućnosti da prodaje naftu.

Saudijski raketni štit nije uspio oboriti dronove koji su nosili eksploziv čija detonacija je nanijela veću štetu postrojenju koje ima kapacitet prerade sedam milijuna barela nafte dnevno. Naftno postrojenje pripada državnoj naftnoj kompaniji Aramco.

“ARAMCO nije obična kompanija. To je krunski dragulj Saudijske Arabije”, dodaje Bin Javad.

U Abqaiqu, 60 kilometara jugozapadno od Dahrana u saudijskoj Istočnoj pokrajini, nalazi se najveća svjetska rafinerija nafte. U Khuraisu, 190 kilometara jugozapadno, nalazi se drugo po veličini naftno polje u zemlji.

U međuvremenu, koalicija za borbu protiv Husa u Jemenu je od nedavno podijeljena na dva bloka; saudijski i emiraćanski.

Agencije/Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes