Šejh Osman el-Hamis otvaranje ”Abrahamske kuće” u UAE proglasio kufrom

Muhamed bin Zayed, prijestolonasljednik Abu Dabija, 5. februara 2019. godine tokom posjete Pape Ujedinjenim Arapskim Emiratima, najavio je izgradnju ”Abrahamske kuće”, kompleksa u kojem se nalaze crkva, džamija i sinagoga jedno uz drugo. Izgradnja kompleksa koji treba biti svečano otvoren početkom 2022. godine je u toku i košta više desetaka miliona dolara a finansira je vlada UAE.

This slideshow requires JavaScript.

Ikonična geometrijska arhitektura od tri kocke, koja predstavlja zasebne vjerske objekte, treba navodno da evocira zajedništvo i suživot između tri vjere. Kršćani, jevreji i muslimani će se moliti Bogu i čitati knjige jedni uz druge, zamisao je Bin Zayeda. Također, u dodatnoj demonstraciji tolerancije UAE -a, vlada je u aprilu 2019. godine postavila veliki kip Bude visok 10 metara koji se nalazi na jednom od glavnih autoputeva koji povezuju Dubai i Abu Dabi, a Bin Zayed je otišao dalje pa je najavio otvaranje i prvog hinduističkog hrama u zemlji koji će uz ”Abrahamsku kuću” također biti kompletiran naredne godine.

Kip Bude postavljen u Emiratima

Šejh Osman el-Hamis: To je nevjerništvo

Izjave poznatog kuvajtskog selefijskog učenjaka dr. Osmana el-Hamisa u kojima se osuđuje međuvjerski centar u UAE izazvale su široku paniku među aktivistima u UAE.

Dr. Osman el-Hamis je osudio stavljanje iskrivljene Biblije i Tore pored Časnog Kur'ana rekavši da je to očigledan čin kufra, te je doveo u pitanje motive tog projekta.

El-Hamis je također kritizirao podizanje kipa Bude u Abu Dabiju opisavši to kao ”šejtanski čin”, upozoravajući da bi Buda s vremenom mogao postati objekt obožavanja.

Emiratski tviteraši pokrenuli su žestoku kampanju protiv šejha tvrdeći da se miješa u unutarnja pitanja Emirata, dok je poznati emiratski račun “Bin Thani” šejha opisao kao “debila koji traži barove da se opija kada dođe u Emirate.”

S druge strane, napad emiraćana na šejha osudili su brojni nezavisni zaljevski mediji i aktivisti potvrđujući da on i i mnogi drugi govore istinu.

https://twitter.com/a_alsarii90/status/1348615617197314051?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1348615617197314051%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fprimetimezone.com%2Fworld%2Fgulf-news%2Fbecause-of-this-video-the-uae-went-crazy-with-the-kuwaiti-preacher-othman-al-khamis-a-nation-is-tweeting-out-of-tune%2F

Šejh Osman el-Hamis također je poručio vladarima Emiratima da se boje Allaha te povuku priznanje i sporazum s Izraelom, kao i da podrže Palestince u njihovoj borbi protiv izraelske okupacije.

Bitno je napomenuti kako selefijski učenjaci i alimi u Kuvajtu imaju velike slobode po pitanju javnog govora, za razliku od onih u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima čija sloboda je jako ograničena.

Ummet Press 

Komentariši