Četvrtak, Oktobar 10, 2019
Naslovnica Vijesti Afganistan Šehid Muhammed Mensur - junak rata i politike

Šehid Muhammed Mensur – junak rata i politike

El-Emara, službena informativna agencija Islamskog Emirata, objavila je tekst povodom navršavanja tri godine od šehadeta jednog od osnivača i drugog po redu vođe talibana, Muhammeda Mensura rahimehullah.

”Mulla Ahtar Muhammed Mensur – heroj, vjerni zapovjednik i šehid inšallah, preselio je kao vješti vojni stručnjak, a među neprijateljima je bio poznat po svojoj superiornoj hrabrosti i izrazitim džihadskim sposobnostima. Ne samo da je zadovoljio džihadski otpor protiv križara, već je proširio krug otpora i pokrenuo diplomatsku akciju uz žestoke operacije te je uspio uvjeriti svijet u nezakonitost američke okupacije Afganistana.

Šehid Mensur, Allah mu se smilovao, pokrenuo je različite promjene na vojnom polju, posebno u kampovima koji su mudžahidima dali fizičko i intelektualno obrazovanje. Napravio je posebne vojne sektore sve dok mudžahidi nisu ušli u centar Kunduza po prvi put od američke okupacije. Zatim, mudžahidi su uspjeli osloboditi 90% teritorija Helmanda i 70% teritorija Faraha. Uz Allahovu pomoć, većina teritorija u Baglanu, Fajrabu, Badhisu, Ghoru, Badakšanu, Nangarharu, Lugaru i Zabulu sada je pod zastavom Islamskog Emirata.

Mudžahidi su započeli svoju političku karijeru u vrlo teškom vremenu, u vrijeme vladavine Emirul-Mu'minina Muhameda Omara, Allah mu se smilovao, koji je uspostavio politički ured za Islamski emirat u Kataru te su mudžahidi mogli objaviti svoje pozicije na nekoliko političkih konferencija.

Za vrijeme vladavine Mulla Muhameda Mensura rhm., mudžahidi su uspjeli napraviti jasan napredak u medijima i usmjeravanju, te su napravili programe za da'wu i usmjeravanje onih koji rade za vladu u Kabulu. Također, uspostavljen je poseban odjel koji se bavi sprečavanjem civilnih žrtava. Revitalizirano je znanje i obrazovanje, a škole koje su iz nekog razloga bile zatvorene ponovno su aktivirane dok su u mnogim mjestima otvorene nove.

Šehid Mensur, da mu se Allah smiluje, hrabro i snažno se suprotstavio pobuni haridžija i bjegunaca te je pogađao okupatore snažnim udarcima. On je donio odlučne odluke bez kojih bi se u Afganistanu desila tragična situacija poput one u Siriji gdje je došlo do suparništva i međusobne borbe.

Neprijatelj je shvatio mudrost Muhammeda Mesura te je tražio razne načine da ga se riješi i poduzimao je mnoge akcije da ga ukloni. Mensur rhm. je znao koliko neprijatelj spletkari protiv njega te je rekao svoju poznatu rečenicu: Očuvanje naših načela i ciljeva je preče od očuvanja naših glava i života.

Bio je junak otpora i politike, vođa džihada i mira. Emirul-Mu'minin Muhammed Mensur napustio je nas prije tri godine uslijed kukavičkog neprijateljskog napada (bespilotnom letjelicom).

Molimo Svemogućeg Allaha da mu podari društvo pravednika i šehida. Amin…”

Ummet Press

Must Read

Ministarstvo odbrane: Turske snage ušle u Siriju

Turske snage ušle su u srijedu navečer u Siriju, istočno od rijeke Eufrat, nakon što je počela operacija protiv kurdskih snaga, saopćilo je tursko...

Afganistan: 15 američkih vojnika ubijeno i ranjeno u teškom okršaju s talibanima u Ghazniju

U teškoj zasjedi u koju je upao zajednički vojni konvoj američke i afganistanske vojske stradalo je najmanje 10 američkih vojnika, dok je 5 ranjeno,...

Sirija: Turski avioni bombardovali YPG, borci FSA se spremaju da iz Turske uđu sjevernu Siriju

Jedinice Slobodne sirijske vojske (FSA) objedinjene u Nacionalnu armiju (NA) će biti udarna pesnica turske vojne ofanzive protiv kurdskih milicija na sjeveru Sirije, tvrdnja...

Meksiko: Preko 5.500 seljana primilo islam na jugu zemlje

Od 1989. godine najmanje 5.500 Meksikanaca prešlo je na islam u južnoj meksičkoj državi Chiapas. Ovo je jako bitno u vrijeme kada je islamofobija...

Talibani: Tvrdnje o pogibiji vođe Al Kaide u Helmandu su lažne

Vođa Al-Kaide na indijskom potkontinentu Asim Umar ubijen je u zračnom udaru afganistanskih i američkih snaga na jugu Afganistana, saopćila je  Afganistanska obavještajna služba."Služba...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA