15 C
Sarajevo
Četvrtak, 4 Avgusta, 2022

Šebabul-Mudžahidin brzom ofanzivom ušao 100 kilometara unutar Etiopije

Pripadnici somalijskog džihadskog pokreta Šebabul-Mudžahidin koji su prošle sedmice prešli u istočnu Etiopiju i dalje su aktivni unutar te zemlje uprkos tvrdnjama lokalnih zvaničnika da su napadačke snage “uništene”, kažu zvaničnici i stručnjaci za sigurnost.

Zvaničnici su u ponedjeljak rekli da su se etiopske snage sigurnosti sukobile s borcima Al-Šababa u naselju selu Lasqurun u blizini pograničnog grada Feerfeer. Predsjednik Etiopije Mustafa Omer viđen je kako se sastaje s jedinicama federalnih vojnih snaga koje su poslane u to područje.

Oko 500 boraca Al-Šababa ušlo je u Etiopiju prošle srijede, rekli su višestruki sigurnosni izvori i bivši operativci Al-Šababa. Upad je najveća operacija ovog pokreta u Etiopiji.

Šta se desilo?

Operacija je počela prošle srijede kada su borci Al-Šababa zatvorili telefonske mreže u jugozapadnoj Somaliji prije nego što su izveli iznenadne napade na somalijske gradove Yeed i Aato i selo Washaaqo. Svi gradovi se nalaze na somalijsko-etiopskoj granici i djelomično su zaštićeni od strane etiopskih policijskih snaga sigurnosti.

Somalijski regionalni i obavještajni zvaničnici sada vjeruju da su napadi Al-Šababa na te gradove bili diverzantski.

Zvaničnici s obje strane granice potvrdili su da su napadi zaokupili policijske snage Liyu i odvratili im pažnju dok su druge teško naoružane jedinice Al-Šababa prešle granicu bez otpora.

Mohamed Abdi Tall, guverner Bakoola, somalijske regije odakle je Al-Šabab pokrenuo napad, rekao je da borci koji su ušli u Etiopiju nisu učestvovali u napadima na Yeed, Aato i Washaaqo.

“Postojale su dvije grupe – grupa koja se borila na granici i druga jedinica koja je prošla”, rekao je on. “Oni su prošli kroz Aato dok su se borbe vodile; oni idu u regiju Bale”, između Somalije i Oromije.

Tall je rekao da je jedinica koja je ušla kroz Aato bila suočena i okružena etiopskom policijom, ali je uspjela proći uprkos tome što je izgubila većinu svojih vozila. Rekao je da druga jedinica Al-Šababa koja je ušla u Etiopiju s drugog fronta, istočno od grada El-Barde, još nije naišla na otpor etiopskih snaga sigurnosti.

“Rečeno nam je da su prešli granicu, ali nisu otišli daleko”, rekao je Tall. “Oni su negdje između nas i Godea i Qallafa. Nismo čuli da su se sukobili, ali je moguće da hoće.”

This slideshow requires JavaScript.

Al-Šababovi ciljevi u Etiopiji

Bivši član Al-Šababa koji nije želio da bude imenovan iz sigurnosnih razloga rekao je da je plan grupe da podigne svoju zastavu unutar Etiopije, a zatim objavi pripremljenu izjavu u kojoj se navodi da se “džihad proširio na novi front” na Rogu Afrike.

Analitičar Roga Afrike Matt Bryden rekao je da se čini da je ofanziva početak velike, strateške inicijative za uspostavljanje aktivnog prisustva boraca u Etiopiji, vjerovatno u jugoistočnim planinama Bale.

Bryden je rekao da je grupa, iako je pretrpjela neke taktičke poraze, postigla važne ciljeve, uglavnom kako bi po prvi put pokazala da je Al-Šabab sposoban za velike vojne operacije unutar Etiopije.

“Izvještaji s terena sugeriraju da su neke jedinice Al-Šababa prodrle čak 100 kilometara unutar Etiopije i da bi mogle još uvijek biti aktivne”, rekao je.

Domaći nemiri u Etiopiji i koncentracija trupa na sjeveru u sukobu u Tigrayu čine ovo pravim vremenom za napad al-Shababa, rekao je Bryden.

Etiopske snage krenule su u rat protiv pobunjenika bivše vladajuće grupe, Tigray People's Liberation Front, ili TPLF, u novembru 2020. Sukob u sjevernoj Etiopiji između snaga savezne vlade i Tigray pobunjenika oslabio je savezne snage i doprinio stalnoj nestabilnosti u zemlji.

Bryden je rekao da vjeruje da je situacija s Al-Šababom vrlo ozbiljna.

“Razmjer ove ofanzive vjerovatno je prevelik da bi ga lokalne etiopske sigurnosne snage obuzdale, odnosno policija Liyu u regijama Somalije i Oromije”, rekao je.

“Osim ako prijestolnica ne može priuštiti preraspoređivanje sposobnih vojnih jedinica iz drugih dijelova zemlje, tada bi Al-Šabab mogao uspjeti po prvi put uspostaviti vojno prisustvo u Etiopiji.”

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes