Četvrtak, Oktobar 10, 2019
Naslovnica Vijesti Bliski Istok Saudijske vlasti uhapsile šejha el-Mukbila zbog kritikovanja koncerata

Saudijske vlasti uhapsile šejha el-Mukbila zbog kritikovanja koncerata

Vlasti Saudijske Arabije uhapsile su istaknutog alima nakon što je kritikovao politiku Generalne uprave za zabavu (GEA) kao prijetnju kulturi Kraljevstva, navela je grupa za prava zatvorenika.

Zatvorenici savjesti su objavili da je šejh Umar el-Mukbil, profesor fikha na Kassim univerzitetu, priveden nakon što se pojavio snimak na kojem je postupke GEA-e opisao kao ‘brisanje izvornog identiteta društva’.

“Ovo je nastavak proizvoljnih hapšenja koja se u posljednje dvije godine dešavaju u Kraljevini, a koja su usmjerena na vodeće daije, šejhove i druge slobodne mislioce”, naveli su iz grupe Zatvorenici savjesti.

Tokom protekle godine, GEA je ugostila veći broj muzičkih ‘zvijezda’ uključujući Mariah Carey, Janet Jackson i Sean Paula, u pokušaju da globalno poboljša imidž Saudijske Arabije.

Prošle godine, ovo tijelo je najavilo da će u sljedećem desetljeću uložiti 64 milijarde dolara u zabavni sektor u sklopu programa socijalnih i ekonomskih reformi kojima uprvlja prijestolonasljednik Muhammed bin Selman, de facto vladar najvećeg svjetskog izvoznika nafte.

Reforme su dijelom proizašle iz ekonomskog motiva povećanja domaće potrošnje na zabavu i privlačenje zapadnih ulaganja kako bi se nadoknadio gubitak nakon pada cijene nafte.

Druge mjere uključuju ukidanje višedecenijske zabrane ženama da voze automobile, ponovo uvođenje kina te organizovanje koncerata na kojem mogu prisustvovati oba pola.

GEA, također, želi ugostiti turnire u računarskim igrama, utakmicu sjevernoameričke profesionalne košarkaške NBA lige te osnovati muzej voštanih figura “Madame Tussauds”, dok će biti dozvoljeni i nastupi mađioničarima, mada su se za takve stvari u Saudijskoj Arabiji do sada izricale smrtne kazne.

Međutim, aktivisti napominju da je skretanje fokusa na zabavu zapravo odvraćanje od loših stvari koje se dešavaju u Kraljevstvu, prvenstveno vezanih za poštivanje ljudskih prava.

Istovremeno, međunarodne grupe za ljudska prava su kritikovale saudijsku vladu što još uvijek drži u zatvoreništvu aktiviste koji su se dugo vremena zalagali za reforme.

Desetine alima, akademika, ekonomista, pisaca i ljudskih aktivista je uhapšeno posljednjih godina u očitom pokušaju da se obustavi neslaganje i protivljenje princu Muhammedu, koji je učvrstio svoju vlasti navodnim suzbijanjem korupcije.

Kraljevina se, također, suočava sa međunarodnim kritikama zbog ubistva Džemala Hašugdžija, kolumniste Washington Posta, koji je pošle godine surovo ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Izvor: IslamBosna.ba

Must Read

Ministarstvo odbrane: Turske snage ušle u Siriju

Turske snage ušle su u srijedu navečer u Siriju, istočno od rijeke Eufrat, nakon što je počela operacija protiv kurdskih snaga, saopćilo je tursko...

Afganistan: 15 američkih vojnika ubijeno i ranjeno u teškom okršaju s talibanima u Ghazniju

U teškoj zasjedi u koju je upao zajednički vojni konvoj američke i afganistanske vojske stradalo je najmanje 10 američkih vojnika, dok je 5 ranjeno,...

Sirija: Turski avioni bombardovali YPG, borci FSA se spremaju da iz Turske uđu sjevernu Siriju

Jedinice Slobodne sirijske vojske (FSA) objedinjene u Nacionalnu armiju (NA) će biti udarna pesnica turske vojne ofanzive protiv kurdskih milicija na sjeveru Sirije, tvrdnja...

Meksiko: Preko 5.500 seljana primilo islam na jugu zemlje

Od 1989. godine najmanje 5.500 Meksikanaca prešlo je na islam u južnoj meksičkoj državi Chiapas. Ovo je jako bitno u vrijeme kada je islamofobija...

Talibani: Tvrdnje o pogibiji vođe Al Kaide u Helmandu su lažne

Vođa Al-Kaide na indijskom potkontinentu Asim Umar ubijen je u zračnom udaru afganistanskih i američkih snaga na jugu Afganistana, saopćila je  Afganistanska obavještajna služba."Služba...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA