26 C
Sarajevo
Četvrtak, 16 Septembra, 2021

Saudijske vlasti uhapsile šejha el-Mukbila zbog kritikovanja koncerata

Vlasti Saudijske Arabije uhapsile su istaknutog alima nakon što je kritikovao politiku Generalne uprave za zabavu (GEA) kao prijetnju kulturi Kraljevstva, navela je grupa za prava zatvorenika.

Zatvorenici savjesti su objavili da je šejh Umar el-Mukbil, profesor fikha na Kassim univerzitetu, priveden nakon što se pojavio snimak na kojem je postupke GEA-e opisao kao ‘brisanje izvornog identiteta društva’.

“Ovo je nastavak proizvoljnih hapšenja koja se u posljednje dvije godine dešavaju u Kraljevini, a koja su usmjerena na vodeće daije, šejhove i druge slobodne mislioce”, naveli su iz grupe Zatvorenici savjesti.

Tokom protekle godine, GEA je ugostila veći broj muzičkih ‘zvijezda’ uključujući Mariah Carey, Janet Jackson i Sean Paula, u pokušaju da globalno poboljša imidž Saudijske Arabije.

Prošle godine, ovo tijelo je najavilo da će u sljedećem desetljeću uložiti 64 milijarde dolara u zabavni sektor u sklopu programa socijalnih i ekonomskih reformi kojima uprvlja prijestolonasljednik Muhammed bin Selman, de facto vladar najvećeg svjetskog izvoznika nafte.

Reforme su dijelom proizašle iz ekonomskog motiva povećanja domaće potrošnje na zabavu i privlačenje zapadnih ulaganja kako bi se nadoknadio gubitak nakon pada cijene nafte.

Druge mjere uključuju ukidanje višedecenijske zabrane ženama da voze automobile, ponovo uvođenje kina te organizovanje koncerata na kojem mogu prisustvovati oba pola.

GEA, također, želi ugostiti turnire u računarskim igrama, utakmicu sjevernoameričke profesionalne košarkaške NBA lige te osnovati muzej voštanih figura “Madame Tussauds”, dok će biti dozvoljeni i nastupi mađioničarima, mada su se za takve stvari u Saudijskoj Arabiji do sada izricale smrtne kazne.

Međutim, aktivisti napominju da je skretanje fokusa na zabavu zapravo odvraćanje od loših stvari koje se dešavaju u Kraljevstvu, prvenstveno vezanih za poštivanje ljudskih prava.

Istovremeno, međunarodne grupe za ljudska prava su kritikovale saudijsku vladu što još uvijek drži u zatvoreništvu aktiviste koji su se dugo vremena zalagali za reforme.

Desetine alima, akademika, ekonomista, pisaca i ljudskih aktivista je uhapšeno posljednjih godina u očitom pokušaju da se obustavi neslaganje i protivljenje princu Muhammedu, koji je učvrstio svoju vlasti navodnim suzbijanjem korupcije.

Kraljevina se, također, suočava sa međunarodnim kritikama zbog ubistva Džemala Hašugdžija, kolumniste Washington Posta, koji je pošle godine surovo ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Izvor: IslamBosna.ba

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes