Saudijska Arabija: Presretnut dron s eksplozivom kojim su Husi iz Jemena gađali aerodrom “Kralj Abdullah“

Prosaudijske koalicione snage presrele su i neutralizirale bespilotnu letjelicu kojom je proiranski šijski pobunjenički pokret Husi iz Jemena gađao međunarodni aerodrom na jugozapadu Saudijske Arabije, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se koalicije se navodi da su pobunjenici Husi pokušali izvesti napad na aerodrom “Kralj Abdullah“ u Saudijskoj Arabiji i da su to pokušali izvesti dronom napunjenim većom količinom eksploziva.

“Bespilotna letjelica je presretnuta i uništena prije nego je pogodila aerodrom sa civilima. Uništeno je i nekoliko poligona i skladišta koja Husi u Sani koriste za skrivanje dronova“, navodi se u saopćenju koje je prenijela Saudijska novinska agencija (SPA).

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Ujedinjene nacije upozoravaju da je u Jemenu na sceni jedna od najvećih humanitarnih kriza u svijetu sa milionima ljudi čiji životi su ugroženi zbog gladi i nedostatka osnovnih uvjeta za život.

AA

Komentariši