10.5 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 Septembra, 2022

Saudijska Arabija osudila šejha Saleha al-Hateba na 10 godina zatvora

Saudijski apelacioni sud osudio je šejha Saleha Al-Taliba, istaknutog imama i propovjednika u Velikoj džamiji u Mekki, na deset godina zatvora, objavila je jučer organizacija za ljudska prava.

Organizacija je saopštila da je apelacioni sud poništio odluku specijalizovanog krivičnog suda kojom je šejh Al-Talib oslobođen optužbi protiv njega.

Četrdesetosmogodišnji Al-Talib uhapšen je u avgustu 2018. godine, ali za njegovo hapšenje nije dato zvanično objašnjenje. On je u to vrijeme bio imam u Mekki.

Međutim, u to vrijeme, zagovaračka grupa na društvenim mrežama Prisoners of Conscience, koja prati i dokumentuje hapšenja saudijskih propovjednika i vjerskih učenjaka, rekla je da je Al-Talib uhapšen nakon što je održao propovijed o dužnosti u islamu da se javno govori protiv zla, konkretno, tom prilikom izjavio je da su koncerti na kojima se miješaju muškarci i žene neprimjereni.

Saudijska Arabija je uhapsila desetine propovjednika od ljeta 2017. Neki zbog javnog pozivanja na pomirenje između zaljevskih država kada je Saudijska Arabija predvodila opsadu susjednog Katara.

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes