Vlasti Saudijske Arabije dozvolile su da trgovine i radnje u toj zemlji budu otvorene i tokom perioda klanjanja pet dnevnih namaza, navodno zbog prevencije širenja koronavirusa, javlja Anadolu Agency.

“Dozvola je izdata u skladu s mjerama predostrožnosti radi sprečavanja širenja koronavirusa, očuvanja zdravlja i sigurnosti prodavača i kupaca i sprečavanja velike gužve, okupljanja i dugog čekanja tokom zatvaranja radnji tokom molitve“, saopćila je Federacija saudijskih komora.

Državna televizija “Al-Ekhbariya“ javlja da tom odlukom prodavnice u Saudijskoj Arabiji mogu ostati i da se bave komercijalnim i ekonomskim aktivnostima tokom radnog vremena, na način koji će radnicima i kupcima omogućiti da obavljaju molitve.

Tom odlukom se poništava 40-godišnja zabrana koja je usvojena 1980. godine na osnovu izvršnih propisa Odbora za promociju vrlina Poslanika a.s.

Među nekoliko drugih stavki, Odbor je odlukom iz 1980. godine naredio obavezno svakodnevno prisustvovanje namazima i naložio zatvaranje prodavnica u vrijeme namaza.

Odobrenje rada prodavnicama i u periodu namaza je posljednji korak u nizu ekonomskih, političkih, kulturnih i socijalnih reformi koje je pokrenuo saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman s ciljem modernizacije Kraljevine. Njegov ambiciozni program “Vizija 2030“ nastoji diverzificirati ekonomiju, smanjiti njenu ovisnost o nafti te privući strane talente i investicije.

AA