10 C
Sarajevo
Petak, 26 Novembra, 2021

Saudijska Arabija: Napad na rafineriju došao iz Irana

Ministarstvo odbrane Saudijske Arabije saopćilo je da je subotnji napad na najveću saudijsku rafineriju izveden sa sjevera i da ga je “neupitno sponzorirao Iran“.

Glasnogovornik saudijskog ministarstva je kazao da “napad nije potekao iz Jemena“.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je ranije svoje ministarstvo finansija da “znatno poveća” sankcije Iranu nakon napada na saudijska naftna postrojenja za što je okrivio Iran koji takve optužbe odbacuje.

“Upravo sam uputio ministra finansija da znatno poveća sankcije Iranu”, napisao je Trump na Twitteru.

Washington provodi kampanju “maksimalnog pritiska” na Iran otkako se 2018. povukao iz nuklearnog sporazuma koji je Iran 2015. sklopio sa šest svjetskih sila.

Napetosti su se dodatne zaoštrile otkako su u subotu bespilotnima letjelicama napadnuta ključna saudijska naftna postrojenja koja su pretrpjela štetu, a za koje su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici Husi, povezani s Iranom.

Međutim, i Sjedinjene Američke Države i Saudijska Arabija tvrde da iza napada stoji Islamska Republika Iran koja je to u srijedu pismom službeno odbacila.

Preliminarni rezultati

Iranski predsjednik Hassan Rouhani ranije je rekao da će Iran razmotriti mogućnosti direktnih razgovora sa SAD-om, ali samo ako Washington pokaže “dobru volju” i prekine kampanju najvećeg pritiska na njegovu zemlju.

Saudijska Arabija je u srijedu saopćila da će pokazati dokaze koji povezuju režim u Teheranu s napadom bez presedana na naftnu industriju u Abkaiku.

Rijad je već objavio da preliminirarni rezultati ukazuju da napad nije došao iz Jemena iako su Husi, šiitska pobunjenička grupa u Jemenu koja uživa podršku Teherana, preuzela odgovornost za napad i rekla da su ga izveli s deset dronova.

Snimke oštećenja na Abkaiku pokazale su 17 odvojenih eksplozija, što bi značilo ili da je korišteno više dronova ili da u napadu nisu korišteni samo Sammad-3 dronovi, tzv. dronovi samoubice ili dronovi kamikaze.

Radi se o tzv. “lutajućem oružju” koje neko vrijeme prelijeće područje na kojem se nalaze mete, traži tačno određenu metu i napada je kada je locira.

Husi su početkom jula održali malu vojnu izložbu na kojoj su predstavili nove dronove i krstareće rakete, među kojima i borbene dronove Sammad-3.

Američki dužnosnici tvrde da je napad došao iz jugozapadnog Irana i da su u njemu korišteni dronovi i krstareće rakete.

Visoki američki dužnosnik je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da rezolucijom odgovori na napad na Saudijsku Arabiju, no teško da će se to dogoditi jer će Rusija i Kina, koje imaju pravo veta, stati iza Irana.

UN poslao stručnjake u Saudijsku Arabiju da istraže napade

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izjavio je večera da su stručnjaci UN-a upućeni su u Saudijsku Arabiju gdje će voditi međunarodnu istragu o napadima na naftna postrojenja te zemlje.

„Stručnjaci UN-a su već poslati i radit će na tom slučaju“, rekao je Guterreš na konferenciji za novinare organizovane povodom početka godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN-a, prenijela je agencija Beta.

Prema njegovim rečima, UN želi da obustavi takvu vrstu eskalacije tenzija.

Diplomatski izvori naveli su da se među stručnjacima nalaze eksperti zaduženi za kontrolu primjene embarga na oružje koje je Jemenu uvedeno 2015. godine.

Izvor: Agencije

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes