Nedjelja, 19 Januara, 2020
Naslovnica Vijesti Bliski Istok Saudijska Arabija namjerava da nakon ramazana pogubi trojicu istaknutih alima

Saudijska Arabija namjerava da nakon ramazana pogubi trojicu istaknutih alima

Saudijske vlasti se spremaju da osude na smrt i pogube trojicu istaknutih učenjaka ubrzo nakon ramazana, navodi britanski portal Middle East Eye u ekskluzivnom izvještaju.

Ova trojica učenjaka su Salman al-Auda, Awad al-Qarni i Ali al-Omari.

U izvještaju se navode informacije koje je portal dobio od dva vladina izvora i jednog srodnika ovih propovjednika.

Saudijske vlasti su uhapsile trojicu učenjaka u septembru 2017. godine, u sklopu kampanje hapšenja propovjednika, učenjaka i kreatora javnog mnijenja, te pokrenule suđenje u tajnosti, na kojem je državno tužilaštvo tražilo da se njima trojici izrekne smrtna kazna zbog optužbi za terorizam.

Trojica učenjaka trenutno čekaju suđenje pred Specijalnim kaznenim sudom u Rijadu.

Ročište je bilo zakazano za 1. maj, ali je odgođeno na neodređeno vrijeme.

“Oni neće čekati da pogube te ljude nakon što smrtna kazna bude donesena”, rekao je jedan od vladinih izvora za MEE.

Probni balon uoči kazne

Drugi izvor navodi da je smaknuće 37 Saudijaca u aprilu, zbog optužbi vezanih za terorizam, korišteno kao probni balon kako bi vlasti vidjele koliko su snažne međunarodne osude.

“Kada su vidjeli da su međunarodne reakcije bile veoma slabe, pogotovo na nivou vlada i šefova država, odlučili su nastaviti s planom pogubljenja istaknutih osoba”, rekao je izvor, koji je govorio za MEE pod uvjetom da ostane anoniman.

U izvještaju se navodi da će odabir vremena diktirati trenutni porast napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Irana.

“Oni su ohrabreni da to rade, posebno s porastom napetosti u Zaljevu u ovom trenutku. Washington trenutno želi udovoljiti Saudijcima. Saudijska vlada računa da im to može pomoći da učine što su namjeravali i prođu bez posljedica”, rekao je prvi izvor.

Jedan od rođaka ove trojice učenjaka izjavio je za MEE da će “pogubljenja, ako budu izvršena, biti veoma ozbiljna stvar i mogla bi predstavljati opasnu prekretnicu”.

Khashoggijeva predviđanja

U izvještaju se spominju i riječi saudijskog novinara Jamala Khashoggija o učenjaku Salmanu al-Audi, koji je svega dva dana prije nego što je ubijen i raskomadan u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu u oktobru predvidio da će Al-Auda biti pogubljen.

“On će po svaku cijenu uništiti opoziciju”, kazao je Khashoggi govoreći o saudijskom princu prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu.

“Al-Auda će biti pogubljen ne zato što je ekstremist, nego zato što je umjeren. Zbog toga ga smatraju prijetnjom.”

“Sva daljnja smaknuća političkih disidenata izravna su posljedica povoljne atmosfere koju je uspostavila administracija Donalda Trumpa i poruke koja se stalno ponavlja: bez obzira kakva gnusna zlostavljanja počinite protiv svog naroda, mi vas štitimo”, kazala je Sarah Leah Whitson, direktorica ureda Human Rights Watcha – HRW za Bliski istok, komentirajući izvještaj MEE-a.

Nekoliko sati prije objavljivanja izvještaja na britanskom portalu MEE, saudijska grupa aktivista Zatvorenici savjesti (@m3takl) objavila je na svom Twitter nalogu sljedeće: “S obzirom na to da se odugovlači sa suđenjem i oslobađanjem šejhova Salmana al-Aude, Awada al-Qarnija i Alija al-Omarija, sve su veći strahovi da se vlasti pripremaju za nešto što bi moglo biti čak i smaknuće pod lažnim optužbama da su teroristi.”

Pogubljenja planiraju nakon Bajrama

U februaru je advokatski tim Al-Aude izrazio bojazan da će ovaj saudijski propovjednik biti osuđen na smrt.

Advokati Jessica Finelle i Francois Zimeray potvrdili su, u svom saopćenju objavljenom u Parizu, da suđenje ovom saudijskom učenjaku potpada pod okvire politike sudskog progona koju saudijske vlasti provode protiv intelektualaca koji ostvaruju svoje pravo na slobodu izražavanja i mišljenja.

Frankofonsko društvo za ljudska prava izjavilo je sredinom ovog mjeseca kako je od povjerljivih izvora saznalo da saudijske vlasti namjeravaju izvršiti pogubljenje aktivista za ljudska prava i učenjaka koji su odvedeni u zatvore u različitim periodima.

U saopćenju se dodaje da saudijske vlasti namjeravaju izvršiti pogubljenja poslije mjeseca ramazana i Ramazanskog bajrama, nakon što zatvorenici budu osuđeni na temelju optužbi za terorizam i ugrožavanje nacionalne sigurnosti kraljevine.

Karen Attiah, urednica lista The Washington Post, objavila je na Twitteru da se Saudijska Arabija, gotovo osam mjeseci od ubistva Jamala Khashoggija, sprema za smaknuće učenjaka Salmana Al-Oude, kojeg je nazvala ocem svog prijatelja Abdullaha al-Oude, zajedno s ostalim umjerenim saudijskim učenjacima.

Izvor: Al Jazeera

Must Read

Rusi ponovo ponizili Erdogana i pokrenuli ofanzivu na Idlib

"Odlučni smo, ako je potrebno, zaustaviti pokušaje režima u kršenju primirja (u Idlibu, op.a.). Ne šalimo se. Svi bi trebali vidjeti i prihvatiti da...

U napadu ruskih zračnih snaga u Idlibu ubijeno četvero civila

Najmanje četvero civila ubijeno je u napadu kojeg su ruske zračne snage izvele na području deeskalacijske zone Idlib na sjeverozapadu Sirije, javlja Anadolu Agency...

Živi u kampu u Idlibu u blatu i na hladnoći: Sirijka ostala bez 13 članova porodice

Sirijska majka Um Mustafa u napadima snaga predsjednika zemlje Bashara al-Assada i saveznika izgubila je 13 članova porodice.I dok je bol još uvijek svježa,...

Sirija: Assadove snage pokrenule kopnenu ofenzivu na Halep

Snage sirijskog režima Bashara al-Assada u petak su, uz podršku iranskih saveznika, pokrenule kopnenu ofenzivu na Halep (tj. preostali dio provincije Halep koji je...

Rusija i režim izvele napade na Idlib: Poginulo 15 civila, ranjeno preko 50

Snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada su i danas izvele napade na centralne dijelove Idliba u kojima je poginulo 15 civila, a veliki broj je...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA