8 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 Septembra, 2022

Saudijska Arabija broj hadžija ove godine ograničila na milion

Saudijska Arabija je saopćila da će ove godine dopustiti da maksimalno milion ljudi obavi hadž – kako unutar, tako i izvan kraljevstva – u poređenju sa samo nekoliko hiljada lokalnih hodočasnika u posljednje dvije godine.

Povećavajući broj, Ministarstvo hadža i umre Kraljevine Saudijske Arabije saopćilo je da će godišnje muslimansko hodočašće u Mekku, najsvetije mjesto u islamu, biti dopušteno samo osobama koje su u potpunosti vakcinisane protiv COVID-a 19 i koje su mlađe od 65 godina.

Hodočasnici iz inozemstva također će prije polaska za Saudijsku Arabiju morati imati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, dok će u Mekki biti preduzete zdravstvene mjere kako bi se spriječilo širenje korona virusa.

Hadž je jedan od pet stubova islama i obaveza koju su dužni ispuniti svi radno sposobni muslimani, ukoliko to sebi mogu priuštiti.

Očekuje se da će Hadž biti održan u julu ove godine, a broj hodočasnika iz svake zemlje će biti ograničen prema posebnom sistemu.

Zbog pandemije, broj hodočasnika je prošle godine bio ograničen na nekoliko hiljada, dok je godinu ranije hadž obavilo samo 1.000 osoba.

Prije pandemije, godišnje je na hadž u Saudijsku Arabiju putovalo oko 2,5 miliona ljudi.

IZVOR: AL JAZEERA

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes