Salih el-Megamisi, saudijski daija blizak vladajućoj porodici, žestoko je napao ”Islamski samit u Kuala Lumpuru”, koji se održao prije par dana u prijestolnici Malezije.

On je u novoj epizodi nastavka El-Ebvab el-muteferrika na TV MBC rekao da je cilj ovog samita, na kojem se njegova zemlja nije odazvala, da marginalizuje Saudijsku Arabiju i njenu historijsku ulogu. Drugi cilj je, po njegovim riječima, da se osnuje druga organizacije, mimo Organizacije islamske saradnje (OIC). To je, po njegovim riječima, nemoguće, jer “najveći stub nije prisutan.” On je istakao da se ne može shvatiti, ni logički ni tradicionalno, “da neka islamska organizacija želi obnoviti ummet, a Saudijska Arabija, koja štiti dva harema i opslužuje hadžije nije dio toga.”

Aktivisti društvenih mreža su El-Megamisiju ubrzo odgovorili kazavši mu da “trenutna Saudijska Arabija nije glavni stub islamskog svijeta i na nju se ne može osloniti u pitanjima ummeta.”

Samit u Kuala Lumpuru okupio je u glavnom gradu Malezije lidere, zvaničnike i aktiviste iz islamskog svijeta kako bi raspravljali o aktuelnoj situaciji i tragali za rješenjima kriza s kojima su muslimani suočeni.

Domaćin samita bio je premijer Malezije Mahatir Muhamed, a prisustvovali su i turski predsjednik Redžep Tajjip Erdogan i emir Katara Temim b. Hamed Al Sani, a prisustvovali su i zvaničnici 62 zemlje. Pakistan je bio najavljen, ali nakon saudijskih pritisaka, pakistanski premijer je odustao.

Razlog njegovog otkazivanja učešća, kako kaže turski predsjednik Erdogan, jesu velike sankcije koje bi uvela Saudijska Arabija.

“Oni (Saudijska Arabija) rekli su premijeru Kanu da je u Saudijskoj Arabiji četiri miliona radnika iz Pakistana i da bi svi mogli biti zamijenjeni onima iz Bangladeša. Također, zaprijetili su im povlačenjem pozajmice”, rekao je Erdogan.

Kad je riječ o Saudijskoj Arabiji, generalni sekretar samita Samsudin Osman rekao je ranije da je Mahatir poslao ličnog izaslanika da pozove kralja Selmana na samit, ali je i zvanični Rijad odlučio da ne pošalje svoje predstavnike.

IslamBosna.ba