SAD upozorava: Turska i Rusija vrlo blizu velikom sukobu

Izbor urednika

Afganistan: Talibani eliminirali 40 vladinih vojnika i policajaca u Takharu

Vladin šef sigurnosti afganistanske sjeverne provincije Takhar i preko 40 vojnika i policajaca ubijeni su u napadima talibana, potvrdili su u srijedu dužnosnici. Kapetan Raaz...

Azerbejdžan objavio osvajanje još 13 sela kod grada Jabrayil

Azerbejdžanska vojska oslobodila je još 13 sela kod grada Jabrayil od armenskih snaga, objavio je u ponedjeljak predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, prenosi Anadolu Agency...

Talibani: Amerikanci snose odgovornost za grubo kršenje sporazuma

"Američke snage prekršile su sporazum iz Dohe izvođenjem prekomjernih zračnih napada koji su pratili najnovija zbivanja u pokrajini Helmand. Shodno sporazumu iz Dohe, američkoj vojsci...

Masivna ofanziva talibana u Helmandu, Amerikanci prekršili sporazum

Proteklih dana talibani su pokrenuli masivnu vojnu ofanzivu u jugozapadnoj pokrajini Helmand, najveću u ovoj godini, nakon neuspjeha pregovora s vladom u Kabulu. Oko 50...

Rusija i Turska na rubu su oružanog sukoba u Siriji, upozorava Pentagon, dok je izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju govorio o novoj neizbježnoj eskalaciji, pozivajući na hitan prekid vatre u Idlibu, prenose agencije.

Glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman rekao je novinarima da Sjedinjene Američke Države vjeruju da su Rusija i Turska “vrlo blizu” velikom sukobu u sirijskom gradu Idlibu, te da se nada da će dvije strane naći rješenje koje će im omogućiti da to izbjegnu.

Hoffman je pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši dodatni pritisak na sirijske vlasti kako bi ih natjerala da zaustave napade na Idlib, ali je odbio govoriti o tome jesu li Sjedinjene Američke Države u kontaktu sa svim uključenim stranama.

U međuvremenu, Geir Pederson, specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju, upozorio je na neizbježnu eskalaciju u Idlibu, pozivajući Rusiju i Tursku da spriječe daljnju eskalaciju tenzija, uprkos atmosferi napetosti između dvije zemlje, o čemu govore turske izjave u vezi s neminovnom vojnom operacijom u toj zemlji, čemu se Rusija oštro protivi.

Erdoganova upozorenja

“Moja glavna briga sada su civili zaglavljeni u Idlibu i borbenim područjima u Siriji, koji osjećaju da nikoga nije briga za njihovu patnju. Trenutna ofanziva na sjeverozapadu Sirije približava se velikom brzinom gusto naseljenim područjima u Idlibu i Bab al-Hawau”, rekao je UN-ov zvaničnik na brifingu pred Vijećem sigurnosti.

Pederson je pozvao različite aktere u Siriji da poštuju ljudska prava i međunarodne zakone čak i ako su meta njihovih napada terorističke grupe, rekavši da je tu zabrinutost prenio ruskim, turskim i iranskim zvaničnicima.

Ranije je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao da istječe rok koji je dao sirijskom režimu, te da posljednji put upozorava režim da zaustavi napade u Idlibu i povuče se do granice dogovorene u Sočiju.

Kremlj je odgovorio na Erdoganove izjave da Moskva više nije zadovoljna provođenjem Sporazuma iz Sočija, u svjetlu, kako ih je nazvao, terorističkih napada protiv sirijske vojske i ruskih vojnih objekata u Siriji.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva nije iznijela nikakve nove uvjete u rusko-turskim pregovorima i da se od Ankare traži samo provođenje sporazuma iz Sočija.

Pogoršanje humanitarne situacije

Takve izjave iz Moskve dolaze u vrijeme kada su, kako to navodi dopisnik Al Jazeere, najmanje tri civila ubijena, a drugi ranjeni u ruskim zračnim napadima na stambene četvrti u Termaninu, na sjeveru pokrajine Idlib.

Brojni civili ranjeni su i u artiljerijskim napadima snaga sirijskog režima i ruskim zračnim napadima na mjesta Dana i Tal al-Karamah u blizini turske granice, u selima Jericho i Quminas u okolini Idliba i Ataribu na zapadnoj periferiji Halepa.

Mark Lowcock, zamjenik glavnog sekretara UN-a za humanitarna pitanja, upozorio je na pogoršanje humanitarne situacije na sjeverozapadu Sirije zbog kontinuiranih zračnih napada i granatiranja.

Na sjednici Vijeća sigurnosti rekao je da djeca i novorođenčad čine većinu žrtava vojnih operacija, a da su meta pojedinih zračnih napada bili kampovi za raseljene osobe.

Prekinuti napade na civilne ciljeve

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je 18. decembra 2015. rezoluciju broj 2254, koja zahtijeva od svih strana da odmah prekinu napade na civilne ciljeve te poziva članove Vijeća sigurnosti da podrže napore na postizanju prekida vatre. Također, od Ujedinjenih naroda traži se da okupe dvije strane kako bi počeli formalni pregovori i bili održani slobodni i pošteni izbori pod međunarodnim nadzorom s ciljem političke transformacije.

U septembru 2018. Turska i Rusija postigle su sporazum o uspostavljanju demilitarizirane zone u Idlibu, gdje su zabranjene neprijateljske aktivnosti.

Međutim, otad je više od 1.800 civila ubijeno u napadima sirijskog režima i ruskih snaga, čime su prekršeni sporazum i dogovor o primirju u Idlibu, koje je stupilo na snagu 12. januara nakon sastanka turskog i ruskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Vladimira Putina u Istanbulu.

Uporedo s tim dogodio se val raseljavanja iz grada Darat Izza na zapadnoj periferiji Halepa nakon što su se sukobi približili gradu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Vijesti

Talibani osvojili ključnu američku vojnu bazu u Nimruzu

Ključna vojna baza američke i afganistanske vojske "Delaram Dehmazang" u pokrajini Nimruz, u petak je pala pod kontrolu talibana (IEA), potvrdili su talibani. U pitanju...

Trump potvrdio da Sudan normalizira odnose s Izraelom

Američki predsjednik Donald Trump saopćio je u petak da je Sudan treća arapska zemlja koja je postigla sporazum o normalizaciji diplomatskih odnosa s Izraelom. "Predsjednik...

Sirija: U eksploziji poginuo Assadov muftija

Muftija Damaska Mohamed Adnan Afjuni poginuo je u četvrtak u eksploziji bombe. Napad se dogodio u mjestu Kudisija, u predgrađu Damaska. "Šeik Afjuni je postao žrtva...

Afganistan: Talibani eliminirali 40 vladinih vojnika i policajaca u Takharu

Vladin šef sigurnosti afganistanske sjeverne provincije Takhar i preko 40 vojnika i policajaca ubijeni su u napadima talibana, potvrdili su u srijedu dužnosnici. Kapetan Raaz...

Erdogan: Cilj Macronovih inicijativa je obračun s islamom i muslimanima

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak da su antiislamska i antimuslimanska retorika aparat kojim zapadni političari prikrivaju svoje neuspjehe te kako...

Sudan će u zamjenu za skidanje s liste terorizma SAD-u isplatiti odštetu

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će SAD ukloniti Sudan sa liste država sponzora terorizma, nakon što nova vlada te zemlje isplati više...

More Recipes Like This