SAD u Izrael šalju tehniku vrijednu milijarde dolara

Izrael je objavio da je postigao nekoliko milijardi dolara vrijedan sporazumom o naoružanju sa SAD-om koji uključuje nabavu Boeingovih aviona za točenje goriva u zraku.

Izrael je s američkom vladom dogovorio kupovinu 12 Lockheed Martinovih helikoptera CH-53K i dva Boeingova transportna aviona za zračno točenje goriva KC-46.

Ukupna vrijednost kupovine procjenjuje se na gotovo tri milijarde dolara. Prvi helikopteri trebali bi stići 2026. godine, a Izrael je nedavno zatražio od SAD-a da ubrza dostavu aviona za zračno točenje goriva, piše The New York Times.

Trenutna flota izraelskih zračnih tankera starija je od 50 godina, piše isti medij. Novi KC-46 Izraelu će dati veći doseg i sposobnosti jer ti avioni i sami mogu primati gorivo u zraku.

Times piše i kako će oni biti plaćeni sredstvima američkih poreznih obaveznika, odnosno godišnjom vojnom pomoći Washingtona Izraelu.

SAD je prošle godine dao Izraelu 3,8 milijardi dolara pomoći, većinom u vojne svrhe, podsjeća Hina.

Ta je godišnja obaveza uvedena tokom vladavine bivšeg predsjednika Baracka Obame koji je 2016. potpisao sporazum o 10 godina dugoj pomoći vrijednoj 38 milijardi dolara, piše BBC.

Al Jazeera

Komentariši