7.7 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 Septembra, 2022

SAD službeno proglasile da je vojska Mjanmara počinila genocid

Sjedinjene Američke Države su utvrdile da nasilje vojske Mjanmara nad manjinom Rohingya u toj zemlji predstavlja “genocid” i zločine protiv čovječnosti, objavio je u ponedjeljak državni sekretar Antony Blinken.

Ova najava dolazi otprilike pet godina nakon što je vojska, koja je formalno poznata kao Tatmadaw, dramatično eskalirala svoj pritisak na muslimansku manjinsku grupu. Od tada je preko 1,2 miliona Rohinja pobjeglo iz Mjanmara, a desetine hiljada je ubijeno.

Govoreći u američkom Memorijalnom muzeju holokausta, Blinken je najavio tek osmu odluku o genocidu u istoriji SAD-a, rekavši da je Tatmadaw izveo “široko rasprostranjene i sistematske” napade na Rohingya, uključujući rušenje sela, masovna ubistva i silovanja, mučenja “i druge užasne zloupotrebe.”

Na osnovu internih nalaza unutar State Departmenta i vanjske dokumentacije grupa za ljudska prava, Blinken je rekao da dokazi koje je pregledao “ukazuju na jasnu namjeru iza ovih masovnih zločina, namjeru da se uništi Rohingya, u cjelini ili djelimično”.

Tu namjeru potvrđuju ne samo iskazi bivših vojnika koji su prebjegli, već i sami napori vojske da spriječi Rohingya da pobjegne od sistemskog nasilja, rekao je Blinken.

“Ovo pokazuje da je namjera vojske išla dalje od etničkog čišćenja do stvarnog uništenja Rohingya”, rekao je visoki diplomata.

“Procenti, brojevi, obrasci, namjere. Oni su kritično važni za utvrđivanje genocida. Ali u isto vrijeme, moramo imati na umu da iza svakog od ovih brojeva stoji bezbroj pojedinačnih djela okrutnosti i nečovječnosti”, dodao je.

Očekuje se da će se dodatne sankcije primijeniti prema odluci SAD-a na mjanmansku huntu koja je već na velikoj crnoj listi.

Odluka SAD dolazi nakon što je najviši sud UN-a u februaru nastavio postupak kako bi utvrdio da li je Mjanmar odgovoran za genocid.

Međunarodni sud pravde (ICJ) već više od dvije godine saslušava slučaj, koji je pokrenula Gambija, i optužuje Mjanmar za kršenje Konvencije o genocidu u svom brutalnom razbijanju zajednice Rohingya.

Blinken je rekao da su SAD dostavile Gambiji informacije kako bi ojačale njenu tezu, za koju je rekao da predstavlja napor da se “postavi temelj za buduću odgovornost”.

U januaru 2020. ICJ je uveo “privremene mjere”, naloživši okončanje genocidne prakse nad Rohinjama.

Mjanmar je u ovom slučaju zastupala bivša državna vijećnica Aung San Suu Kyi, koja je svrgnuta u Tatmadawovom puču u februaru 2021. godine, a hunta ga je zatvorila po raznim optužbama.

Vojno preuzimanje vlasti izazvalo je masovne proteste u Mjanmaru u kojima su snage hunte ubile više od 1.500 ljudi u obračunu s neistomišljenicima, prema Udruženju za pomoć političkim zatvorenicima, lokalnoj posmatračkoj grupi.

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes