SAD planira testiranje rakete zabranjene 30 godina

0
118
epa07043202 (FILE) - A Russian anti-aicraft missile system S-300 takes off at the International Army Games 2017 outside the town of Astrakhan, Russia, 05 August 2017 (reissued 24 September 2018). The Russian Defence Ministry on 24 September 2018 said it was sending S-300 air defence system to teh Syrian forces. The move comes one week after a Russian plane was downed near the Syrian border which created some diplomatic tensions between Russia and Israel. EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Sjedinjene Američke Države planiraju u augustu izvesti prva testiranja vrste krstareće rakete koja je prije više od 30 godina zabranjena Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa, tvrde neimenovani zvaničnici američke odbrane.

Administracija predsjednika Donalda Trampa suspendirala je u februaru članstvo u sporazumu, što joj je, sa pravne tačke, dalo prostora da počne praviti planove za testiranje “nenuklearne rakete” u augustu, navodi AP.

Washington bi se trebao do augusta povući iz sporazuma potpisanog 1987. godine kojim se zabranjuje testiranje i raspoređivanje raketa određenog dometa koje se lansiraju sa zemlje.

I Rusija se povukla iz sporazuma

Demokrate u Kongresu dovele su u pitanje koliko je mudro povući će iz sporazuma, ali su saglasne s optužbama da ga je Rusija prekršila time što je, kako tvrde, rasporedila krstareće rakete, koje mogu pogoditi američke saveznike u Evropi.

Nakon odluke SAD-a, i ruski predsjednik Vladimir Putin suspendirao je učešće Moskve u Sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

Izvor: Agencije