28 C
Sarajevo
Srijeda, 25 Maja, 2022

SAD odobrio 2,5 milijardi dolara vrijednu prodaju oružja Egiptu

Američki State Department odobrio je 2,5 milijardi dolara vrijednu prodaju oružja Egiptu, od čega 2,2 milijarde dolara uključuje teretne avione C-130J, a 355 miliona dolara odnosi se na radare protivzračne odbrane, javlja Anadolu Agency (AA).

“State Department je odlučio odobriti prodaju teretnog aviona C-130J Super Hercules i prateće opreme Egiptu, procijenjene vrijednosti od 2,2 milijarde dolara”, navedeno je u saopćenju američke Agencije za odbrambeno-sigurnosnu saradnju.

U saopćenju, u kojem se navodi da je o odobrenju prodaje poslana obavijest Kongresu, napominje se da se u prodajnom paketu nalazi 12 aviona C-130J, 12 rezervnih motora i ostala prateća oprema.

U drugom saopćenju Agencije navedeno je da je odobrena prodaja radarskih sistema protivzračne odbrane Egiptu, vrijedna 355 miliona dolara.

Ovaj prodajni paket uključuje tri kopnena radarska sistema SPS-48, rezervne dijelove za te sisteme, motore, generatore i drugu opremu.

Odobrenje State Departmenta za prodaju oružja znači da prodaja nije problem za američku administraciju.

Ako se američki Kongres ne usprotivi odluci Ministarstva u roku od 30 radnih dana, uprava započinje pregovore sa zemljom u koju je prodaja odobrena o sadržaju prodajnog paketa. Na kraju ovih pregovora SAD toj zemlji nudi pismo ponude. Ako ponuda dobije pozitivan odgovor, odvija se postupak nabavke.

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes