Ruske snage zauzele nekoliko gradova, nastavljena ofanziva na Mariupolj

Ruske snage provode široku ofanzivu u Ukrajini i zauzele su nekoliko gradova i sela, potvrdilo je rusko ministarstvo odbrane, dodajući da je nastavljena i ofanziva na Mariupolj.

“Zbog oklijevanja ukrajinske strane da utječe na nacionaliste ili da produži prekid vatre, ofanzivne operacije nastavile su se od 18 sati po moskovskom vremenu”, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane Igor Konačenkov u videoporuci.

Ranije su gradski dužnosnici Mariupolja saopćili da je evakuacija civilnog stanovništva odgođena jer se ruska strana nije pridržavala primirja.

Igor Kolihajev, gradonačelnik Hersona koji se nalazi na obali Crnog mora, rekao je da više nema oružja za otpor ruskim snagama koje su opkolile grad.

“Ljudi Hersona su nenaoružani. Nemamo više oružja da se odupremo, da pružimo oružani otpor”, rekao je za CNN.

“Nemamo vojsku u gradu. Vojska je poražena. Ukrajinska vojska je morala da se povuče, nema oružja. Povukli su se prema Nikolajevu”, dodao je Kolihajev.

On je kazao da će ruske trupe zauzeti Herson, osim ako “ukrajinska vojska ne bude mogla da napreduje prema Hersonu”, i naveo da su se ruske snage prilično utaborile.

“Ruske trupe su svuda”, istakao je Kolihajev.

Također je uputio apel za humanitarnu pomoć. “Grad je bez struje i vode”, naglasio je.

Putin: Sve ide prema planu u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da u Ukrajini sve ide prema planu i da će ruska vojska ispuniti svoje ciljeve u sklopu specijalne vojne operacije.

Putin je rekao da zapadne sankcije Rusiji nalikuju objavi rata i branio je rusku invaziju na Ukrajinu, rekavši da Moskva treba braniti one koji govore ruski na istoku Ukrajine, kao i svoje interese, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters i AFP.

Također je naglasio da će Rusija smatrati svaku zemlju koja pokuša nametnuti zonu zabrane letova iznad Ukrajine protivnicom u ratu.

“Svaki razvoj događaja u tom smjeru smatrat ćemo sudjelovanjem u oružanom sukobu svake zemlje na čijem teritoriju bi bila stvorena prijetnja našim vojnicima”, rekao je komentirajući moguću “zonu zabrane leta iznad teritorija Ukrajine”.

Al Jazeera

Komentariši