Rusija vraća dio snaga u baze u područjima blizu Ukrajine

Dio snaga iz ruskih vojnih oblasti u susjedstvu Ukrajine vraća se u svoje baze nakon završetka vježbi, saopštilo je u utorak rusko ministarstvo odbrane, što je potez koji bi mogao smanjiti napetosti između Moskve i Zapada, piše Reuters, prenosi Hina.

Ruska novinska agencija Interfax pozvala se na ministarstvo koje je navelo da, iako se nastavljaju velike vježbe širom zemlje, neke jedinice južnih i zapadnih vojnih oblasti završile su svoje vježbe i počele se vraćati u bazu.

Rusija je nagomilala više od 100.000 vojnika blizu granica s Ukrajinom i potaknula strah od invazije, posebno zbog toga jer se održavaju zajedničke vojne vježbe Rusije i Bjelorusije od 10. do 20. februara pa je Ukrajina gotovo potpuno okružena ruskom vojskom.

Ruska tržišta pozitivno su reagovala na tu vijest, a rubalj, valuta pod pritiskom usred bojazni od novih zapadnih sankcija u slučaju rata, porastao je 1,5 posto ubrzo nakon objave ministarstva odbrane.

Jačanje valute

Valuta je ojačala i u ponedjeljak nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sugerirao predsjedniku Vladimiru Putinu da Moskva nastavi diplomatskim putem u svojim nastojanjima da izvuče sigurnosne garancije od Zapada.

Reakcija valute na te riječi pokazala je da jedna fraza može biti dovoljna da se rubalj snažno pomakne u oba smjera, rekao je Dmitri Polevoj, voditelj ulaganja pri Locko Invest.

Ruske akcije i rublja su, nakon slabljenja prethodnih dana usled straha od potencijalnog ukrajinsko-ruskog vojnog sukoba, naglo ojačale poslije saopštenja Ministarstva odbrane da su vojne vježbe završene i da se dio jedinica u vojnim okruzima u blizini Ukrajine vraća u svoje baze, izvijestili su zapadni i ruski mediji.

Agencija Tas s navodi da je indeks akcija denominovanih u dolarima RTS skočio na Moskovskoj berzi za 5,55 posto na 1.505,2 poena.

Scholz u Rusiji

Iako Moskva poriče da planira napad na Ukrajinu, traži od Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a da joj garantuju da Ukrajina nikada neće ući u NATO. Washington i Brisel za sada to odbijaju.

Njemački kancelar Olaf Sholz doputovao je u utorak u Moskvu kako bi razgovarao s Putinom i nastavio misiju sprečavanja rata.

IZVOR: AGENCIJE

Komentariši