Rusija upozorava Tursku zbog veza s Ukrajinom

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je upozorio Tursku zbog, kako je kazao, pokušaja poticaja “militarističkog raspoloženja“ u Ukrajini, nakon što je Ankara pojačala saradnju s Kijevom.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prošlog je mjeseca podržao Kijev, uslijed gomilanja ruskih snaga uz granicu s Ukrajinom, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Erdogan je tada rekao kako su Turska, članica NATO-a, i Ukrajina pokrenuli platformu u sklopu koje će ministri vanjskih poslova i ministri odbrane dvije države raspravljati o vojnoj saradnji, dodavši kako to “nije na niti jedan način potez protiv trećih zemalja“.

“Snažno preporučujemo našim turskim kolegama da pažljivo analiziraju situaciju i prestanu potpirivati militarističko raspoloženje Kijeva“, poručio je ruski šef diplomatije u intervjuu za novine Argumenti i Fakti.

‘Nadamo se da će Ankara prilagoditi’

Kazao je da poticanje “agresivnog“ ukrajinskog djelovanja prema Krimu, koji je anektirala Rusija, predstavlja zadiranje u ruski teritorijalni integritet.

“Nadamo se da će Ankara prilagoditi svoju liniju na temelju naših legitimnih zabrinutosti“, kazao je.

Turska, kao i ostatak NATO-a, kritizirali su aneksiju Krima 2014. godine te su podržali teritorijalni integritet Ukrajine, koja se bori protiv proruskih separatista na istoku svoje teritorije.

Turska je 2019. godine prodala dronove Ukrajini, ali sarađuje s Rusijom u Siriji, Libiji i Nagorno Karabahu, dok saradnja postoji i u odbrambenom te energetskom sektoru.

Odnosi Rusije i Zapada na najnižem su nivou od Hladnog rata nakon aneksije Krima, zbog koje je Zapad uveo niz sankcija Rusiji.

Agencije

Komentariši