Mazlum Ebdi, viši vođa Sirijski demokratskih snaga (SDF) u kojima dominiraju Kurdi, otkrio je kako je Rusija zatražila pomoć Kurda u kopnenoj ofanzivi na regiju Idlib koja traje već više od tri mjeseca i koja ne ide po planu.

”Rusija i sirijski režim zatražili su pomoć, ali mi smo to odbili. Imamo uvjete. U Idlibu nemamo nikakvog posla. Naš je problem Afrin. Učinit ćemo sve što je potrebno za Afrin, ali nemamo ništa s Idlibom” rekao je Ebdi u intervjuu kojeg je provela holandska kurdska novina “Yeni Özgür Politik”.

”Rat u Idlibu više nije sirijski rat, to je rat s više strana. Ovaj put nedostaje jedan faktor, a to je Iran. Iranske snage se nisu direktno uključile u ovoj posljednjoj velikoj operaciji. I Iran (za Rusiju) ima svoje uvjete” dodao je Ebdi.

Mazlum Ebdi je sugerirao kako je SDF izgubio veliki broj pripadnika u iscrpljujućim bitkama za sjevenu i istočnu Siriju, posebno u teškoj bitci za naselja istočno od Eufrata, te se ne smije upustiti u još jednu veliku avanturu kao što je bitka za Idlib – mjesto gdje je sada skoncentrisana sva sirijska pobunjenička sila. Radije, kako kaže vođa SDF-a, njegove snage moraju raditi na zaštiti osvojenih teritorija od mogućih turskih intervencija.

Važno je napomenuti kako se posljednja i još uvijek aktuelna vojna ofanziva sirijskog režima i Rusije na Idlib pokazala kao potpuni neuspjeh. Sirijski režim je u napadima izgubio oko 90 tenkova i oklopnih vozila, kao i oko 900 vojnika dok je oko 2500 teže ili lakše ranjeno.

Mudžahidske frakcije objedinjene u operativnu sebu ”Fethul-Mubin” uspjele su postaviti jaku odbranu duž linije razgraničenja, dok su u Latakiji i Džebelu Zaviji iz defanzive prešli u ofanzivu. Primjetna je umanjena aktivnost milicija lojalnih Iranu, kao i rasterećenje koje je uslijedilo nakon poraza haridžija tako da se mudžahidi mogu maksimalno posvetiti borbi protiv režima.

Turska je također odigrala značajnu ulogu u svemu budući da je sirijski Nacionalni front (NLF) opskrbila novim zalihama protuklopnog naoružanja i municije.

Ummet Press