Kremlj je priopćio u petak kako je Turska odgovorna za zaustavljanje borbi pobunjenika u sirijskoj pokrajini Idlib koji napadaju ruske mete, nagovještavajući da će nastaviti da podržava ofenzivu Assadovog režima u pokrajini unatoč prosvjedima Ankare.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je Vladimiru Putinu u četvrtak navečer da želi prekid vatre u Idlibu kako bi se spriječile nove civilne žrtve i priljev izbjeglica u Tursku, prenosi Fena.

Turski čelnik u više se navrata žalio Moskvi zbog ofenzive sirijskog režima, koja uživa rusku podršku, na sjeverozapadu zemlje, u najtežoj eskalaciji sukoba između snaga zločinca Bashara al-Assada i njegovih protivnika od prošlog ljeta.

Zbog borbi se iselilo blizu 250.000 ljudi s tog teritorija, posljednjeg značajnog pobunjeničkog uporišta, koji graniči s Turskom.

Kremlj je u petak jasno dao do znanja da nije zabrinut Erdoganovim pozivima na prekid vatre, navodeći da su pobunjenici ti koji prvi moraju provesti primirje.

“Doista nam je potrebno primirje u Idlibu i ono što je neophodno je da teroristi prestanu otvarati vatru po civilnim ciljevima i po određenim objektima u kojima se nalaze naši vojnici”, izjavio je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje o Erdoganovom zahtjevu.

“To je odgovornost turske strane”, kazao je on.

Izvor: Agencije