12 C
Sarajevo
Petak, 30 Septembra, 2022

Rusija objavila listu neprijateljskih zemalja, među njima Crna Gora i Sjeverna Makedonija

Vlada Ruske Federacije odobrila je listu država koje se zbog uvođenja sankcija prema Moskvi definiraju kao “neprijateljske” prema ovoj državi.

Kako se precizira, Vlada je utvrdila spisak stranih država i teritorija koje vrše neprijateljske akcije protiv Rusije, ruskih kompanija i građana. Naredba o tome je potpisana, navodi se u saopštenju.

„Na spisku se nalaze Australija, Albanija, Andora, Velika Britanija (uključujući Džerzi, Angvilu, Britanska Djevičanska Ostrva, Gibraltar), države-članice Evropske unije, Island, Kanada, Lihtenštajn, Mikronezija, Monako, Novi Zeland, Norveška, Južna Koreja, San Marino, Sjeverna Makedonija, Singapur, Sjedinjene Američke Države, Tajvan, Ukrajina, Crna Gora, Švajcarska i Japan“, prenosi agencija Sputnik.

“Ruski državljani i ruske kompanije koje imaju devizne obaveze prema stranim povjeriocima sa liste neprijateljskih zemalja moći će da ih plaćaju u rubljama, napomenula je pres-služba. Kako bi to uradio, dužnik može da zatraži od ruske banke da otvori poseban račun u rubljama na ime stranog poverioca i prenese na njega plaćanja u ekvivalentu rublja po kursu Centralne banke na dan plaćanja, precizirano je.

Podsjetimo, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, države Evropske unije, ali i Sjedinjene Američke Države uvele su niz sankcija Ruskoj Federaciji. Između ostalog, brojne ruske banke isključene su iz SWIFT sistema, a aviokompanijama iz Rusije zabranjen je ulazak na teritoriju zemalja Evropske unije.

Agencije

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes