Rusija najavljenu Tursku vojnu operaciju u Siriji smatra nerazumnom

Rusija smatra moguću vojnu operaciju Turske u Siriji nerazumnom, jer bi mogla da eskalira i destabilizira situaciju, saopštio je ruski specijalni izaslanik ruskog predsjednika za Siriju Aleksandar Lavrentjev.

On je najavio da će tokom razgovora u Nur-Sultanu Rusija pozvati svoje turske kolege da se uzdrže od ovog poteza i riješe postojeća sporna pitanja kroz dijalog.

Lavrentjev je također poručio da Moskva više ne doživljava Ženevu neutralnom i pogodnim mjestom za razgovore sirijskog ustavnog komiteta.

Ruski izaslanik boravi u srijedu u glavnom gradu Kazahstana Nur-Sultanu na razgovorima sa Turskom, Iranom, sirijskom vladom i pobunjenicima.

Mirovni proces u Astani, sadašnjem Nur Sultanu, pokrenut je u januaru 2017. godine na inicijativu Turske, Rusije i Irana, a ovi sastanci također doprinose napretku diplomatskog procesa u Ženevi koji se vodi pod okriljem UN-a.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je 3. juna planove za još jednu vojnu operaciju na sjeveru Sirije sa ciljem da uključi gradove Tel Rifat i Manbij u svoju sigurnosnu zonu, stvorenu duž granice u oktobru 2019, a Turska trenutno kontrolira 10 posto od sirijske teritorije, na kojoj živi gotovo 4,4 miliona ljudi.

Al Jazeera

Komentariši