12 C
Sarajevo
Petak, 30 Septembra, 2022

Rusi šokirani jer su ukrajinski helikopteri napali skladište nafte u Belgorodu

Guverner Belgoroda, ruskog grada na granici s Ukrajinom, tvrdi da su dva ukrajinska vojna helikoptera napala skladište nafte.

Riječ je o prvoj optužbi o ukrajinskom zračnom napadu na rusko tlo od početka invazije.

Videosnimci ruskog Ministarstva za vanredne situacije pokazuju nekoliko raketa ispaljenih sa male nadmorske visine, nakon čega je uslijedila eksplozija.

Do sad nije prijavljeno da je u incidentu bilo žrtava ili povrijeđenih.

Također, Reuters je, pozivajući se na svjedoke, javio da je nova eksplozija odjeknula oko 13:00 sati po moskovskom vremenu u ruskom gradu Belgorodu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da navodni napadni na Belgorod, 35 kilometara od ukrajinske granice, nisu stvorili neugodnu situaciju za nastavak mirovnih pregovora.

Ukrajinski ministar Dmitrij Kuleba kazao je: “Ne mogu ni potvrditi, ni negirati tvrdnje da je Ukrajina bila u ovo umiješana, jednostavno zato što nemam sve vojne informacije.”

Ranije je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov kazao da je došlo do požara u skladištu nafte, kao posljedica napada dva ukrajinska helikoptera, koji su na maloj visini ušli u ruski zračni prostor.

Hitne službe su saopćile da se ti požari gase.

“Ranije je bilo nekih incidenata, kada su ukrajinske rakete pale na neka sela u regiji Belgoroda, ali Rusija kaže da je ovo prvi put da je meta bilo naftno postrojenje”, javila je iz Belgoroda reporterka Al Jazeere Ranya Dridi.

“Požari još bukte u naftom postrojenju, a rusko Ministarstvo za vanredne situacije objavilo je da operacije gašenja požara još traju s oko 200 vatrogasaca na terenu.”

Glasnogovornik hitnih služba nakon ovoga je izjavio da je ugašen požar na tri od šest rezervoara s dizel gorivom i benzinom u skladištu nafte.

Prema njegovim riječima, postoji opasnost od širenja vatre na još jednu cisternu s oko 2.000 kubnih metara dizel goriva.

Iz okolnih kuća evakuirane su 43 osobe, a u gašenju požara učestvovao je i helikopter Mi-8.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes