10.5 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 Septembra, 2022

Rivalstvo Saudijske Arabije i UAE: Nastavljeni sukobi u Jemenu

Iako je Saudijska Arabija veliki neprijatelj Muslimanskog bratstva, jemenska stranka ”Islah” koja se povezuje s bratstvom podržava saudijsku intervenciju u Jemenu. Snage stranke Islah posljednjih dana su se našle na meti seperatističkih snaga Južnog prijelaznog vijeća (STC) koje sponzoriraju Ujedinjeni Arapski Emirati, čime su ugroženi interesi Saudijske Arabije.

Posmatrači ovog sukoba smatraju kako je na sceni rivalstvo Saudijske Arabije i UAE te da snage bliske UAE sve više grabe teritoriju od onih s kojima su se donedavno borili protiv Husa.

Prekid vatre, koji je stupio na snagu širom Jemena 2. aprila pod vodstvom Ujedinjenih naroda, nedavno je produžen do 2. oktobra, ali je došlo do sukoba unutar Predsjedničkog vijeća osnovanog 7. aprila u Jemenu pod vodstvom Saudijske Arabije, a to se ubrzo odrazilo na situaciju na terenu.

Konačno, Južno prijelazno vijeće u subotu je zauzelo naftna i plinska postrojenja u provinciji Šabva.

U saopćenju stranke Islah objavljeno je da su brigade Amalika povezane s Južnim prijelaznim vijećem uspostavile kontrolu nad naftnim i plinskim objektima, kao i cjevovodima na jugu provincije Šabva u subotu.

Rashad al-Alimi, predsjedavajući predsjedničkog vijeća kojeg podržava Saudijska Arabija, objavio je u nedjelju saopštenje u kojem osuđuje napade pro-emiratskih snaga.

Ukoliko se napetost između dvije sile ne riješi, razgovara se o mogućnosti daljeg zaoštravanja sukoba. Ovaj sukob pomno prati AKAP, obzirom da je Šabva povijesno bila snažno uporište te grupe.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes