Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je u njegovoj zemlji, zbog pandemije korona virusa, znatno povišen nivo nezaposlenosti. Poručio je da to nije neočekivano, ali da je problem kojem se treba posvetiti maksimalna pažnja, javlja agencija Anadolija.

Putin je obavio videosastanak s predstavnicima ruske vlade, a tom prilikom dotakao se i stanja na tržištu rada u Rusiji.

Naglasio je da je pitanje tržišta rada jedno od prioritetnih pitanja u njegovoj zemlji.

Ukupno 1,9 miliona nezaposlenih

“Izbijanje pandemije COVID-a 19 i s tim povezana ograničenja negativno su utjecala na ekonomije svih zemalja, bez izuzetka. Potražnja je pala, smanjena je poslovna aktivnost, obustavljeni su mnogi investicijski planovi”, rekao je Putin.

“Posljednji podaci pokazuju da je broj nezaposlenih koji su službeno registrirani u Rusiji porastao. Broj registriranih nezaposlenih dosegao je 1,9 miliona. To nije neočekivano, ali maksimalnu pažnju treba posvetiti problemu nezaposlenosti na svim nivoima upravljačkih struktura u Rusiji”, dodao je.

Ruski ministar rada Anton Kotjakov izjavio je nedavno da je tržište rada u zemlji “u ozbiljnoj situaciji”, ali je poručio da se ta situacija ne može ocijeniti katastrofalnom.

Ruska ekonomija, koja se suočila s teškim vremenima i zbog pada cijena nafte, kao i mjera preduzetih radi suzbijanja COVID-a 19, ove godine mogla bi zabilježiti pad za pet do šest posto.

Rad od kuće

Putin je poručio i da će iskustvo rada od kuće biti potrebno i nakon završetka pandemije.

“Danas se mnogo, veoma mnogo radi na daljinu”, rekao je Putin i dodao da, “kada se ponovo pokrene normalna poslovna aktivnost, ovo iskustvo bez sumnje će biti prilično korisno i potrebno”, prenijela je agencija TASS.

“To se nužno mora koristiti jer svi dobro znamo da je takav format rada prikladan i koristan”, rekao je ruski predsjednik.

Po njegovom mišljenju, to se najprije odnosi na mlade majke, invalide i stanovnike malih gradova u kojima izbor poslova nije tako velik kao u megalopolisima.

“I uopćeno, stručnjaci kažu da će ekonomija budućnosti koja se zasniva na ciframa uglavnom biti organizirana tako da će mnogi raditi na daljinu, uključujući i rad od kuće”, naveo je Putin.

Izvor: Agencije