Rat u Afganistanu počeo je 2001. godine i do sada je Sjedinjene Američke Države koštao 975 milijardi dolara (zvanične procjene), uključujući i procjene za 2019. Broj raste još više kada se uzme učešće u domaćem budžetu za Ministarstvo odbrane i Ministarstvo za veterane.

Cifra ne uključuje ostale članice NATO-a koje su uzele ulogu u okupaciji Afganistana poput Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije i drugih država. Realni troškovi 18-godišnjeg globalnog rata protiv talibana trostruko su veći.

The Balance je prikupio podatke o godišnjim troškovima umiješanosti SAD-a u Afganistanu, bazirane na istraživanju Brown univerziteta.

Administracija Georgea W. Busha pokrenula je rat u Afganistanu i „Rat protiv terorizma“ kao odgovor na napad Al-Kaide 11. septembra 2001. SAD je napao talibane u Afganistanu jer su talibani konsenzusom vijeća odbili isporučiti Osamu bin Ladena što je poslužio kao povod za rat.

Rat u Afganistanu je na drugom mjestu po količini novca koji je SAD izdvojio za neki rat. Na prvom mjestu je Drugi svjetski rat u koji je uloženo 4.300 milijardi dolara.
Podaci u statistici ispod su u milijardama dolara.

Infografika

Izvor: The Balance