Rat između Egipta i Etiopije oko rijeke Nil sve izgledniji

Izbor urednika

Kakva je bila zastava Poslanika alejhisselam?

Živimo u vremenu kada su muslimani iskušani bolešću ruvejbida propagande, gdje mnogi fanatici sa oskudnim ili nikakvim šerijatskim znanjem, ali sa puno bolesnih ambicija...

Šejh Abdul-Aziz et-Tarifi: U ostavljanju džihada i neudjeljivanju u svrhe džihada je propast za ummet

Poznati saudijski šejh Abdul-Aziz et-Tarifi, tumačeći ajete o udjeljivanju i borbi na Allahovom putu kaže: وانفقوا في سبيل الله ولا تلقوا بايديكم الى التهلكة „I udjeljujte...

Sirija: Pobunjenici granatirali ruske milicije u Kafranbelu, odbijen napad na osu Al-Fatira

U ponedjeljak ujutro, milicije i plaćenici povezani s Rusijom granatirali su nekoliko područja u južnom dijelu Idliba artiljerijom i raketama, što je dovelo do žrtava...

Predznak Sudnjeg dana: Nepovjerenje prema povjerljivom i davanje povjerenja prevarantima

Govorili smo već da je od predznaka Sudnjeg dana gubljenje emaneta i povjerenja1, kao i povjeravanje odgovornosti onome ko je nije dostojan, a predznaci su također...

Sirijski pobunjenici granatirali okupljanja i sjedišta milicija povezanih s Rusijom

Danas, u srijedu, sirijske opozicione grupe na jugu Idliba granatirale su više vojnih lokacija milicija povezanih s Rusjom, kao odgovor na tekuća kršenja primirja...

Međunarodni ekonomski stručnjak upozorava na opasnost od izbijanja rata oko vode rijeke Nila između Etiopije, Egipta i Sudana, zbog eventualnih posljedica koje bi mogle nastati radi punjenja i puštanja u pogon Velike renesansne brane koju je Adis Abeba počeo graditi 2011. godine i koja bi uskoro trebala biti završena.

Scott MacDonald, glavni ekonomist u Centru Smith za istraživanje i ocjenjivanje kreditne sposobnosti, u članku objavljenom u američkom časopisu The National Interest navodi da će okončanje izgradnje brane pružiti Etiopiji veliku prednost u odnosu na zemlje koje se pružaju nizvodno, što može povećati njenu sposobnost utjecaja na cijelom afričkom kontinentu.

Autor se u svom članku bavi pitanjem posljedica koje će izgradnja brane ostaviti na svaku od tri spomenute zemlje, iznoseći pozitivne aspekte toga za Etiopiju naspram negativnih posljedica za Egipat i Sudan.

Promjena pravila igre

U svom članku, koji je naslovio “Spremite se za rat oko rijeke Nil”, kaže da će Velika renesansna brana izmijeniti pravila igre u Africi i vjerojatno će imati dugoročne posljedice na geopolitički i ekonomski krajolik regije.

Važnost brane, prema procjeni Svjetske banke o ranjivosti okoliša Etiopije, počiva u tome da je ova istočnoafrička zemlja izložena velikim hidro-meteorološkim opasnostima i prirodnim katastrofama.

Tu ranjivost dodatno pogoršava činjenica da Etiopija već pati od visokog stepena siromaštva i ovisnosti o ključnim sektorima na koje će klimatske promjene vjerovatno imati utjecaja, a to su: poljoprivreda, voda, turizam i šumarastvo, smatra autor.

Pored toga, topografska raznolikost Etiopije i patnje velikog dijela njenog stanovništva zbog marginalizacije dodatno pogoršavaju stvari. S ove tačke gledišta, Velika renesansna brana daje toj zemlji infrastrukturu koja joj je očajnički potrebna kako bi se mogla suočiti sa svojim brojnim problemima, počevši od povećanja broja stanovnika do redovne proizvodnje električne energije.

Autor članka smatra da još jedan faktor igra ulogu u ovom pitanju, a riječ je o krhkosti političke situacije u Etiopiji. Izbori, koji su se trebali održati ove godine, ali su odgođeni za narednu godinu, ostavili su zemlju na rubu. Ako premijer Abiy Ahmed odustane od punjenja brane, to bi moglo ugroziti šanse njegove stranke da pobijedi na izborima.

Značaj Nila za Egipat

Suvišno je podsjećati da je Nil najduža rijeka u Africi, a možda i u svijetu, te da igra važnu ulogu u opskrbi Egipta pitkom vodom i navodnjavanju poljoprivrednih usjeva, kao i da se koristi za transport.

Na temelju toga, Nil je vitalni resurs za Egipat, imajući u vidu da poljoprivreda čini više od 14 posto bruto nacionalnog proizvoda i najveći je sektor zapošljavanja u zemlji, jer u njemu radi više od 31,2 posto ukupnog stanovništva.

MacDonald kaže da u Kairu vlada zabrinutost da će punjenje brane dovesti do smanjenja protoka vode kako vrijeme prolazi što bi moglo imati velike društveno-ekonomske posljedice, posebno u razdoblju u kojem se zemlja suočava sa negativnim posljedicama pandemije novog korona virusa i globalnim ekonomskim usporavanjem, što je nanijelo štetu turizmu, još jednom ključnom sektoru u Egiptu. Svjetska banka je opisala Egipat kao zemlju koja je najviše osjetljiva na klimatske promjene.

Intervencija međunarodnih aktera

Iako je manje ovisan o Nilu od Egipta, Sudanu je rijeka i dalje potrebna kao izvor vode i za transport. Dakle, bilo kakvi koraci koji se tiču Nila uznemiravaju Sudan.

Prema autoru, Velika renesansna brana vjerovatno će ostati veliki problem u odnosima Etiopije s Egiptom i Sudanom. Iako bi za Egipat i Etiopiju pokretanje vojnih operacija jedne zemlje protiv druge bio veliki izazov, dvije zemlje će vjerovatno koristiti pritisak svojih prijatelja i saveznika.

Sjedinjene Američke Države i dalje vrše pritisak na Etiopiju da potpiše sporazum o podjeli vode kako bi se ublažila zabrinutost američkog saveznika Egipta vezano za Nil. S druge strane, Washington je pod pritiskom Saudijske Arabije da pomogne Egiptu u sukobu s Etiopijom.

Sa svoje strane, Etiopija je dovela Sjedinjene Američke Države u konfrontaciju s Kinom, koja je glavni investitor u ovoj istočnoafričkoj zemlji i njen glavni trgovinski partner.Prema autoru, egipatski geopolitički položaj je “kompliciran”. Dok se Egipat žestoko protivi tome da Etiopija krene naprijed s punjenjem brane, istovremeno se suočava s pritiskom u Libiji, svom zapadnom susjedu. Kairo također zabrinjava turska intervencija u Libiji. Turska podržava libijsku Vladu nacionalnog jedinstva u međunarodno priznatom glavnom gradu Tripoliju, dok Egipat, Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati stoje uz vladu koja kontrolira Tobruk na istoku Libije.

Podgrijavanje napetosti

Nema sumnje da Etiopija zabrinutost Egipta zbog onoga što se događa u Libiji vidi kao “pozitivan razvoj dešavanja” u svoju korist, jer postoji velika šansa za izbijanje neke vrste oružanog sukoba u sjevernoj Africi.

Prema autoru članka, Etiopija je počela s punjenjem rezervoara brane, što će povećati napetosti u regiji i vjerovatno ubrzati geopolitičke manevre između Kine i Sjedinjenih Američkih Država, Saudijske Arabije i drugih zemalja koje žele steći utjecaj u Crvenom moru i na Afričkom rogu, poput Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Međutim, to ne bi mnogo pomoglo u rješavanju krize, smatra autor.

Ako se na kraju ne postigne nekakva vrsta dogovora, to pitanje će povećati napetosti i poremetiti odnose između Egipta i Etiopije. Također, može pogoršati ekološke probleme u regiji u kojoj nema mjesta za pogreške.

Svako značajnije smanjivanje protoka vode rijeke Nil zaista bi moglo dovesti do smrti na obalama Nila, kaže autor Scott MacDonald na kraju svog članka u časopisu The National Interest.

Izvor: Agencije

Vijesti

Preko 100 afganistanskih vojnika se priključilo talibanima u Balkhu i Nangarharu

U Afganistanu se samo ove sedmice preko 100 vojnika predalo i priključilo talibanima (IEA) i to u više pokrajina, a najveći broj promjene strane...

Najviše Izraelaca među arapskim državama želi posjetiti UAE

Anketa provedena među Izraelcima pokazala je kako čekaju da mogu posjetiti Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) i da se nadaju da će posjetiti Liban i...

Tokom vladavine Netanyahua ubijeno skoro 3.500 i ranjeno desetine hiljada Palestinaca

Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Bahreina su potpisale sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom premijera Benjamina Netanyahua u čijem mandatu su izraelske snage...

Talibani: Ako pregovori ne uspiju, pokrećemo definitivno vojno preuzimanje države

Izravni pregovori između vlade Afganistana, koju su prije 19 godina uspostavili Amerikanci, i talibana, započeli su tokom vikenda. Unutarafganistanski razgovori bili su izravni rezultat sporazuma postignutog...

Talibani u Ghazniju uhapsili vladinog političara i oduzeli mu 80 kilograma zlata

Prema izvještajima, talibani su u utorak izveli raciju u distriktu Garabagh, u afganistanskoj pokrajini Ghazni, prilikom čega su uhapsili prvog zamjenika predsjednika vladinog parlamenta,...

Katar odbacio uspostavu diplomatskih odnosa sa Izraelom

Normaliziranje odnosa sa Izraelom „ne može biti odgovor“ izraelsko-palestinskog spora, navela je katarska zvaničnica i dodala kako se Doha neće pridružiti drugim državama Zaljeva u uspostavljanju...

More Recipes Like This