12 C
Sarajevo
Petak, 30 Septembra, 2022

Putin naredio da se omogući dolazak plaćenika s Bliskog istoka u Ukrajinu

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u petak da se pomogne borcima sa Bliskog istoka, “koji žele da podrže” pobunjeničke regije Donbasa, da dođu u Ukrajinu.

Govoreći na sastanku ruskog Vijeća sigurnosti u Moskvi, Putin je svoju odluku objasnio time što se na ukrajinskoj strani već nalaze plaćenici sa Zapada.

“Što se tiče okupljanja plaćenika iz cijelog svijeta i slanja u Ukrajinu, vidimo da oni to ne kriju, zapadni sponzori Ukrajine, ukrajinski režim, ne kriju da angažuju plaćenike, oni to rade otvoreno”, rekao je Putin.

Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da su “pobunjeničke republike” dobile oko 16.000 zahtjeva stranaca spremnih da se bore na njihovoj strani.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da se ruska vojska izrazito loše odnosi i prema stanovnicima Ukrajine koji govore ruski jezik te je dodao da vlasti Rusije sada dovode plaćenike iz Sirije koji dolaze samo da bi ubijali.

“Mi se borimo protiv neprijatelja koji ne mari za smrt hiljada svojih vojnika. Neprijatelj, koji je regrutovao vojnike iz cijele Rusije i bacio ih u pakao rata, sada je došao na ideju da dovede sirijske plaćenike protiv ukrajinskog naroda. Dovode bandite iz Sirije. Vidjeli ste kako su se ruski vojnici ponašali prema našim ljudima koji govore ruski. Gađali su ih projektilima, bombama, topovima. Sada, sirijski plaćenici, koji ne razlikuju ko govori koji jezik, u koju crkvu idu, niti koju stranku podržava dolaze u stranu zemlju samo da ubijaju”, rekao je Zelenski.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes