Putin: Ako Ukrajina uđe u NATO izbit će rat između Rusije i NATO-a

Ruski predsjednik Vladimir Putin i francuski predsjednik Emmanuel Macron sastali su se u Kremljskoj palati. Nakon sastanka, koji je trajao više od 5 sati, oba lidera su govorila na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Navodeći da je sastanak bio sadržajan i koristan, Putin je rekao da su on i Makron razmijenili mišljenja o pitanju bezbjednosnih garancija koje Rusija nudi Sjedinjenim Državama i NATO-u.

Napominjući da su SAD i NATO ignorisali predloge da se NATO ne širi na istok, da se vrati na svoje granice 1997. i da ne postavlja oružje na granice Rusije, Putin je rekao: „Ne možemo zanemariti, između ostalog, to da Vojna strategija NATO-a za 2019. karakterizira Rusiju kao glavnu sigurnosnu prijetnju i naziva nas neprijateljem. NATO nas je identificirao kao neprijatelja.” 

Ističući da će, ukoliko Ukrajina bude uključena u NATO, izbiti rat, Putin je podsjetio da evropske zemlje, uključujući Francusku, smatraju Krim dijelom Ukrajine, dok Moskva smatra Krim Rusijom.

„U doktrinarnim dokumentima Ukrajine Rusija je definisana kao ‘neprijatelj’ i navodi se da će Krim biti vraćen vojnim putem. Pa zamislite da je Ukrajina članica NATO-a. Tada će doći do vojnog sukoba između Rusije i NATO-a. Hoćemo li da se borimo protiv NATO-a? Ili želite da se borite sa Rusijom? Da li želite da se Francuska bori protiv Rusije?”, rekao je Putin.

Ummet Press

Komentariši