Petak, Oktobar 11, 2019
Naslovnica Intervju Pukovnik Mustafa Bakur za “Vijesti iz Sirije”: Nismo izgubili nadu u pobjedu...

Pukovnik Mustafa Bakur za “Vijesti iz Sirije”: Nismo izgubili nadu u pobjedu i ostvarenje ciljeva revolucije

Administracija portala “Vijesti iz Sirije” prije nekoliko dana uspjela je putem facebooka stupiti u kontakt sa pukovnikom Mustafom Bakurom. Pred vama se nalazi kraći intervju sa čovjekom koji je bio jedan od najboljih pilota u sirijskoj vojsci, ali je prebjegao među pobunjenike-oslobodioce tijekom nasilne režimske kampanje protiv mirnih narodnih demonstracija prije 7 godina.

ViS: Imate čin pukovnika, recite nam nešto o sebi i vremenu prije sirijskog ustanka.

Bakur: Bio sam vojni pilot aviona Su-17 u sirijskim zračnim snagama te sam bio odlikovan kao prvoklasni pilot i kao iskusan pilot. Volio sam svoj posao, ali kao i mnogi drugi oficiri koji su bili Sunnije sam osjećao loš odnos zbog moje pripadnosti (snagama koje su ugnjetavale Sunnije), zbog čega sam se osjećao obespravljeno.

– كنت طيارا حربيا في سلاح الجو السوري على الطائرة سو ١٧م٤ ومصنف كطيار درجة اولى وطيار تجارب احب مهنتي لكن كنت كغيري من الضباط ابناء الطائفة السنية اعاني من السوء في التعامل على اسس طائفية مما خلق لدي احساس كبير بالظلم .

ViS: Trenutno radite sa opozicijskom vojnom grupom Džejšul-Izza (Vojska slave) koju predvodi major Muhammed Džemil es-Salih. Šta nam možete reći o toj grupi, kakvi su njeni ciljevi i planovi u budućnosti te da li ona posjeduje stvarnu snagu na terenu!?

Bakur: Džejšul-Izza je vojna revolucionarna grupa čiji je cilj otklanjanje nepravde prema sirijskom narodu. Ona teži tome isključivo kroz vojni rad sa ciljem rušenja režima te nema nikakav politički program niti teži ka tome da postane vladajuća vlast. Džejšul-Izza posjeduje djelotvornu snagu na terenu koja se posebno oslikava kroz zaštitu široke regije sjeverno od Hame.

– جيش العزة فصيل مسلح ثوري هدفه رفع الظلم عن السوريين عن طريق العمل على اسقاط النظام فقط وليس لديه اي برنامج سياسي ولا يطمح الى ان يكون سلطة حاكمة .
ويمتلك قوة عسكرية فعالة على الارض تتجلى بمسؤوليته عن حماية قطاع واسع من ريف حماه الشمالي.

ViS: Poznato je da najveći utjecaj u regiji Idlib imaju dva (pobunjenička) saveza, Tahriru-Šam i Džebhetu-Watanija, stoga da li je po vama moguće ujedinjenje ta dva saveza te da li bi Džejšul-Izza bila dio tog ujedinjenog tijela?

Bakur: Mislim da su šanse za ujedinjenje jako teške ali nisu nemoguće. Džejšul-Izza će biti dio svakog ujedinjenja koje će obuhvatiti revolucionarni teren i čiji će cilj biti održavanje principa revolucije i rad na ostvarenju ciljeva revolucije (ustanka).

– اعتقد ان امكانية الاندماج صعبة لكنها ليست مستحيلة وجيش العزة سيكون جزء من اي مشروع اندماج يشمل الساحة الثورية على قاعدة الحفاظ على مبادى الثورة والعمل على تحقيق اهدافها

ViS: Kakav je vaš stav po pitanju turske vojne ofanzive istočno od Eufrata, da li će ona koristiti revoluciji i da li snage iz Idliba namjeravaju u njoj učestvovati?

Bakur: Nemamo nikakvo prisustvo u regiji istočno od Eufrata.

– نحن لسنا متواجدين في منطقة شرق الفرات

ViS: Sirijska revolucija sada je u teškoj fazi. Da li još uvijek vjerujete u njen trijumf i pobjedu nad režimom Bašara al-Assada?

Bakur: Nismo ni jednog dana izgubili nadu u pobjedu revolucije i ostvarivanje njenih ciljeva putem svrgavanja režima.

– لم نفقد الثقة يوما في انتصار الثورة وتحقيق اهدافها باسقاط النظام

ViS: Šta možete poručiti muslimanskom bratskom narodu u Bosni i Hercegovini?

Bakur: Zahvaljujemo se svakome ko nas je podržao, makar svojim srcem. Uvažavamo svačije podržavajuće postupke prema sirijskom narodu.

– نتوجه بالشكر لكل من وقف معنا ولو بقلوبهم ونقدر للجميع مواقفهم مع الشعب السوري

Pogledajte dokumentarni film s prijevodom na bosanski jezik u kojem se pojavljuje pukovnik Mustafa Bakur.

(Vijesti iz Sirije)

Must Read

Sirija: Turska vojska napreduje, Izrael oštro osudio tursku ‘invaziju’

Turska je objavila da su njene snage drugog dana ofanzive na kurdsku miliciju u Siriji osvojile zacrtana područja, nakon što je povlačenje američke vojske...

Proglas talibana povodom 18. godina od invazije: Naši heroji su neprobojni zidovi

''Prije osamnaest godina Sjedinjene Američke Države su pod lažnim izgovorima i bez ikakvog odgovarajućeg opravdanja pokrenule invaziju na našu domovinu.Američki okupatori iskoristili su napad...

Ministarstvo odbrane: Turske snage ušle u Siriju

Turske snage ušle su u srijedu navečer u Siriju, istočno od rijeke Eufrat, nakon što je počela operacija protiv kurdskih snaga, saopćilo je tursko...

Afganistan: 15 američkih vojnika ubijeno i ranjeno u teškom okršaju s talibanima u Ghazniju

U teškoj zasjedi u koju je upao zajednički vojni konvoj američke i afganistanske vojske stradalo je najmanje 10 američkih vojnika, dok je 5 ranjeno,...

Sirija: Turski avioni bombardovali YPG, borci FSA se spremaju da iz Turske uđu sjevernu Siriju

Jedinice Slobodne sirijske vojske (FSA) objedinjene u Nacionalnu armiju (NA) će biti udarna pesnica turske vojne ofanzive protiv kurdskih milicija na sjeveru Sirije, tvrdnja...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA