13 C
Sarajevo
Petak, 7 Maja, 2021

Prvi anglo-afganistanski rat: Britanska vojska osvaja Kabul, ali biva prisiljena na povlačenje i uništena

Krajem 2001. godine afganistanski talibani bivaju svrgnuti s vlasti međunarodnom invazijom koju su predvodile Sjedinjene Američke Države. Amerikanci su osvojili Kabul i gotovo sve urbane centre, a talibani su se povukli na planine gdje su se reorganizirali i pregrupisali. Ako pogledamo u historiju, Afganistanci su isto učinili u pobjedonosnom ratu protiv Britanskog carstva prije nešto manje od 200 godina.

Prvi anglo-afganistanski rat (1838. – 1842.), izbio je zbog pokušaja Britanskog carstva da s afganistanskog prijestolja zbaci emira Dost Muhamed Khana i nametne šaha Shujā kao svog vazala. Na strani Britanaca u ratu su sudjelovali i pripadnici hinduske sekte Sikhi.

Indijska vojska, koja je djelovala pod Britancima, je u sastavu od 21,000 ljudi pod zapovjedništvom generala Johna Keanea krenula prema Afganistanu u januaru 1839. obilaznim putem od oko 1,500 kilometara, sa srednjeg Inda preko prijevoja Bolan. Prolazeći tim putem su povrijedili neutralnost Sinda koji Britanci još nisu anektirali u svoje carstvo na Indijskom potkontinentu. Uz velike teškoće i gubitke izazvane oskudicom vode i hrane, invazijske snage su stigle u Kabul 3. avgusta 1839. No, za to se vrijeme afganistanski emir Dost Muhammed uspio skloniti u planine. Jačeg otpora bilo je samo u gradu Gazniju.

U Kabulu su Britanci svečano na prijestolje postavili nepopularnog šaha Shujā, ali su zapravo Emiratom Afganistan vladali oni sami. General Keane se s dijelom snaga vratio na jug, ostavivši za sobom 8,000 ljudi. Afganistanci su 1841. godine pokrenuli otvoren vojni ustanak.

General William George Elphinstone započeo je povlačenje iz Kabula 6. januara 1842. sa 4,700 demoraliziranih vojnika (od kojih 700 Britanaca) i 12,000 Indijaca (pratioca) koji su išli s vojskom. Prethodno je predao Afganistancima svoju blagajnu, sve topove i nekoliko oficira s njihovim ženama kao zarobljenike, dobivši za to obećanje da će imati slobodan put kako bi se povukao. Ali, Akbar Khan, sin emira Dosta Muhammeda i glavni vođa ustanika, nije mogao umiriti mržnju i gnjev svojih podanika prema Britancima, pa je tako britansko-indijska vojska, dok se povlačila, usput napadana sve dok nije sasvim uništena. Svih 4,700 vojnika uključujući i 12.000 njihovih pratitelja su pobijeni, niko od njih nije uspio izaći iz Afganistana. Britanci su sačuvali samo garnizone u Kandaharu i Džalalabadu. Iz tih dvaju garnizona krenula je kaznena ekspedicija, koja je poslije ponovo ušla u Kabul i razorila grad a potom se preko Khyberskog prijevoja povukla u Indiju. Prethodno svrgnuti emir Dost Muhammed vratio se na prijestolje.

Drugi pokušaj Britanskog carstva da okupira Afganistan desio se 40 godina nakon prvog, i o tome ćemo inšallah pisati u nekim od narednih tekstova.

Ummet PRESS

Foto: Afganistanski Emir Dost Muhammed

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes